Covid-19 omezí veřejnou dopravu v kraji i v Praze. Aktuální informace najdete na internetu

12. leden 2022 14:45

Vzhledem k očekávánému prudkému nárůstu mutace COVID – 19 omikron v populaci, která se týká i řidičů autobusů a členů vlakových čet na železnici, připravil Středočeský kraj systémové opatření, kterým se zajistí maximální možná míra zabezpečení provozu veřejné hromadné dopravy na území kraje.

Absolutní prioritou zůstávají podle radního Petra Boreckého (STAN) školní spoje a spoje v dopravních špičkách do a ze zaměstnání.

S platností ode dneška bude dispečink Pražské integrované dopravy (PID) ve spolupráci s dopravci operativně zasahovat do provozu linek – jak v autobusech, tak ve vlacích s tím, že tyto informace budou zveřejňovány denně na webu www.pid.cz a na facebooku, instagramu a twitteru (vždy opět na stránkách či kanálu PID) a to vždy v 19:00 hodin v den před následujícím dnem provozu – poprvé dnes, tj. ve středu 12.ledna .

Od 17. ledna pak budou autobusy a vlaky v kraji jezdit podle prázdninových jízdních řádů. „V tuto chvíli předpokládáme, že toto omezení bude platit zhruba do  půlky února, ale budeme reagovat operativně podle toho jak se bude situace vyvíjet,“ dodal radní Borecký.

Podobná situace je i v Praze. Méně spojů tam jezdí už od Nového roku, a to zhruba o 9 procent. Tím poloprázdninovým režimem, který ale kromě covidu souvisí i s každoročním poklesem objednaných spojů během ledna, si už prý dopravce vytvořil určitou rezervu, kdyby teď onemocněl větší počet řidičů nebo by museli být třeba v karanténě. Zatím podle PID není potřeba spoje dál omezovat, ale i tady platí, že bude záležet na dalším vývoji epidemické situace.

autoři: Kristýna Vašíčková , Von
Spustit audio