Dnes jsou součástí Prahy 10, dříve byly samostatné. Vršovice slaví 120 let od povýšení na město

2. březen 2022

Dnes je tomu přesně 120 let, kdy císař František Josef I. povýšil nynější pražské Vršovice na město. V té době to byla úspěšná a rychle rostoucí obec. Zatímco ještě v polovině 19. století žilo ve Vršovicích asi tisíc obyvatel, o 50 let později to už bylo 13 tisíc. Tehdejším centrem bylo okolí dnešního Vršovického náměstí.

Čtěte také

„Počet obyvatel se zvyšoval a s tím neustále válčil i kostel sv. Mikuláše, postupně se rozšiřoval,“ přibližuje kronikář Prahy 10 Michal Ezechel. Na dohled je také Vršovický zámeček. „Původně se jednalo o manufakturu na zpracování hedvábí, vršovická obec to koupila v roce 1882, původně kvůli školskému účelu, ale byla tam i radnice.“

Paměti Vršovic

Michal Ezechel má k dispozici originální knihu, kde jsou paměti Vršovic sepsány na více než pěti stech stranách. „Je historicky cenná, můžeme dohledat informace od prapůvodu Vršovic, máme tady čísla domů i majitele, v této knížce jsou i popisky, co někdo připisoval.“ Kniha sice nezaznamenává oslavy z povýšení na město, ale ty z povýšení na městys ano. Podle kronikáře vypadaly obdobně.

Kronikář Prahy 10 Michal Ezechel s mapou a historickou knihou Vršovic

Díky povýšení na město existuje i dobová mapa. „Zástavba těch Vršovic končí řekněme Tyršovou ulicí, což je dneska Žitomírská. Na východ potom vcelku nic není kromě dvou kasáren,“ uvádí Michal Ezechel. Samostatnost vydržela Vršovicím pouze 20 let. V roce 1922 totiž vzniká Velká Praha. K hlavnímu městu se nově přidává 37 obcí a osad.

Historická mapa Vršovic

Poslechněte si celou reportáž o historii Vršovic.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio