Do neratovických ulic vyjíždí první vodíkový autobus

10. listopad 2009

V Neratovicích na Mělnicku funguje první čerpací stanice čistého vodíku v České republice. Po více než třech letech příprav ji otevřel Ústav jaderného výzkumu v Řeži ve spolupráci se společností Linde Gas. Stála zhruba 83 milionů korun, tři čtvrtiny z toho pokryly dotace od státu a Evropská unie. Čerpací stanici bude zatím využívat speciální autobus neratovické městské hromadné dopravy. Svezla se s ním i redaktorka Jana Huzilová...

Autobus se jmenuje TriHyBus a byl poprvé představen veřejnosti letos v Praze 25. června. Vyrobila ho plzeňská Škoda Electric. Jedná se o upravený vodíkový autobus, který čerpá energii ze tří zdrojů, přičemž si vždy vybere ten nejúspornější. Základním zdrojem energie je elektřina z palivových článků, které jsou doplněny o baterii a výkonný kondenzátor.

Největší předností speciálně upraveného vodíkového autobusu je především ekologický provoz - autobus má nulové emise, při jeho startu je vidět jenom čistá pára. Zásobníky na střeše se plní 20 kilogramy čistého vodíku a na jednu nádrž autobus ujede až 300 kilometrů.

Speciálně upravený autobus bude vozit cestující městské dopravy v Neratovicích, kterou provozuje společnost Nerabus - součást skupiny Veolia Transport - která má autobus pronajatý od Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na dva roky. Podle jednatelky společnosti Evy Kočové je pochopitelné, že autobus na vodík na začátku bude vzbuzovat v lidech určitou nedůvěru, ale k obavám prý nemají důvod. Co se bezpečnosti týká, tak vozidlo prý splňuje velice přísné podmínky pro přepravu. Není tam žádná výjimka z bezpečnosti oproti normálním dieselovým autobusům. I čtyři řidiči, kteří budou autobus řídit, byli speciálně proškoleni.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio