Domov Kim Ir Sena ve Staré Boleslavi koupí od univerzity město. Pro důchodce

17. říjen 2015

V Domově Kim Ir Sena ve Staré Boleslavi se už brzy budou pohybovat dělníci. Domov i bývalou studentskou kolej v centru koupí od Univerzity Karlovy město. Smlouvu o prodeji za 26,5 milionu už schválili zastupitelé.

Nevyužívané koleje Univerzity Karlovy v Brandýse nad Labem a Staré Boleslavi se mají přeměnit na byty pro důchodce a kanceláře pro úředníky. Zastupitelé dvojměstí souhlasili, že obě budovy od univerzity odkoupí. Zhruba stovka seniorů by se do nich mohla nastěhovat už na konci příštího roku.

Chátrající čtyřpatrová budova se jmenuje po jihokorejském komunistickém diktátorovi Kim Ir Senovi, protože v ní bydleli v 50. letech korejské děti, které v tamní válce přišly o rodiče.

Bývalá kolej Univerzity Karlovy stojí uprostřed lesoparku asi 2,5 kilometru od centra Staré Boleslavi a od roku 2008 je opuštěná. Studenti už ji nevyužívají deset let.

Peníze na budovy schválila vláda

„Budovu je potřeba upravit tak, abysme měli všude široké vchody a dostatečný přístup k sociálnímu zázemí pro jednotlivé bytové jednotky. Postranní přístavby by byly zřejmě využity pro venkovní výtahové šachty,″ uvedl místostarosta Hynek Homolka z občanského sdružení Naše dvojměstí.

Brandýs nad Labem původně Domov Kim Ir Sena kupovat nechtěl, jenže univerzita ho prodávala společně s bývalými kolejemi Ivana Olbrachta v centru města. A o ty zájem měl. Na nákup budov ve výši 26,5 milionů získalo město dotaci od vlády.

Dům na náměstí, kde teď funguje ubytovna pro bezdomovce, by měl po úpravách sloužit úředníkům. Město tam chce vybudovat moderní kancelářské prostory s posuvnými přepážkami zhruba pro 75 pracovníků.


autor: fir
Spustit audio