Dopravu ve středních Čechách zkomplikovalo sněžení, řidiči více bourali

12. prosinec 2022, aktualizováno

Meteorologové ve výstraze varují po zbytek pondělí před možnými sněhovými jazyky v okolí Kutné Hory, Čáslavi a Vlašimi. Od pondělních 22 hodin pak hrozí v části kraje silný mráz. Teploty můžou na jihozápadě kraje klesnou až pod -11 stupňů. Výstraha platí do 9ti ráno pro Dobříš, Hořovice, Příbram, Rakovník, Sedlčany, Vlašim a Votice.

Dopravu ve středních Čechách v pondělí zkomplikovalo sněžení, řidiči by měli být velmi opatrní. Policisté a hasiči dopoledne vyjížděli k většímu počtu nehod, některé si vyžádaly i zraněné. Krajští cestáři vyslali v noci do terénu veškerou techniku. Místy na silnicích uvízly kamiony, sněžení zkomplikovalo také hromadnou dopravu.

Policie zaznamenala od 6:00 do 12:30 v regionu 112 dopravních nehod, při dobré sjízdnosti to bývá kolem 80. "Dálniční tahy jsou průjezdné, silnice druhé a třetí třídy jsou sjízdné také, ale s velkou opatrností," řekla ČTK mluvčí krajské policie Vlasta Suchánková.

Středočeští hasiči vyjížděli do 11:00 k 17 dopravním nehodám. Některé si vyžádaly zraněné, hasiči museli cestující i vyprošťovat pomocí hydraulického zařízení, uvedli na twitteru. Dopravu místy ztěžovaly uvízlé kamiony. Například v Říčanech u Prahy měl potíže řidič kamionu v kopci v Rooseveltově ulici, osobní auta ho musela v ranní špičce objíždět. Více kamionů později přes den uvízlo v Říčanské ulici.

Krajští cestáři vyslali do terénu veškerou techniku, ráno na silnicích místy ležel rozbředlý sníh po chemickém ošetření. "Někde sypače jely i dvakrát," řekla ČTK dnes ráno Kamila Černá z dispečinku krajské správy a údržby silnic. Sněžení ale dopoledne pokračovalo.

Sněžení výrazně komplikuje hromadnou dopravu. Autobusy jezdí s maximální opatrností na úkor jízdního řádu. Se zpožděním je třeba počítat téměř na všech linkách PID. Výraznější komplikace máme hlášené z Vlašimska, Poděbradska a Kokořínska. Zpoždění mají i vlaky - například mezi Čelákovicemi a Neratovicemi téměř 45 miut. Nejezdily také vlaky mezi Smíchovem, Hlavním nádražím a Holešovicemi v Praze.

Cestáři podle mluvčí Petry Kučerové poslali za 24 hodin do terénu 151 vozů zimní údržby ve všech čtyřech oblastech kraje. "V oblasti Benešov vyjely 34 vozy, na Kutnohorsku 43, o Kladensko a okolí se postaralo 46 sypačů a v oblasti Mnichovo Hradiště jsme jich nasadili 28. V této chvíli je v terénu 53 vozů zimní údržby, jejich počet se operativně mění s ohledem na situaci," uvedla dopoledne Kučerová.

"Silnice jsou po chemickém posypu, ošetřené a sjízdné se zvýšenou opatrností," dodala Kučerová.

Například kladenské středisko nasadilo do terénu 46 vozů, podle dispečerky tam napadlo kolem šesti centimetrů sněhu. Další střediska mají středočeští cestáři v Benešově, Kutné Hoře a Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku. I tam měli cestáři v posledních hodinách napilno. "Měli jsme v terénu veškerou techniku, někde sypače jely i dvakrát," dodala dispečerka.

Komplikace na příjezdu do Prahy

Sněžení v Praze komplikuje provoz městské hromadné dopravy. Od rána nabírají zpoždění desítky autobusových i tramvajových spojů. Některé linky jezdí jinudy. Největší problémy hlásí dispečeři z okrajových částí hlavního města, říká Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která dopravu v Praze a středních Čechách organizuje.

Desítky spojů nabírají zpoždění, některé jezdí odklonem. Zpoždění jsou i na několika tramvajových linkách.

"V oblastech, které nejsou tak silně zatížené, kde to auta nerozjezdí, třeba Dolní nebo Horní Počernice, kde jsou větší kopce, kde to klouže, musí autobusy jezdit opatrně," řekl Regionu Filip Drápal. 

Na všech příjezdech do Prahy se kvůli sněžení od rána tvoří dlouhé kolony. Řidiči se na dálnicích zdrží desítky minut. Nehody hlášeny nejsou, řekl v pondělí ráno po 8.00 mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Silnice v Praze jsou jinak s opatrností sjízdné.

zdroj: ČTK
Spustit audio