Drhovský poklad byl považován za ztracený. Desítky let ležel zapomenutý v depozitáři

12. březen 2024 14:00

Desítky let považovali pracovníci dobříšského muzea Drhovský poklad mincí pocházejících převážně z konce třicetileté války za ztracený, přitom chodili kolem něj. Našli ho nedávno a jen náhodou. Více v reportáži Natalie Máchové.

Muzeum v Dobříši zpřístupnilo veřejnosti takzvaný Drhovský poklad, který byl dlouhá léta považován za ztracený. „Pořád se z toho třesu a jsem rozrušen z toho, co jsem našel a jaké to bude mít dopady. Je to opravdu jedna z nejcennějších věcí, co tady máme,“ říká ředitel dobříšského muzea a historik Jan Michl.

Opětovný nález pokladu, který už byl dlouhá léta považován za ztracený, je velice prozaický. „Dostal jsem informaci od jednoho pána, že dal kdysi do muzea psí známky z 19. století nebo z první republiky. Zaujalo mě to a rozhodl jsem se, že je najdu. Věděl jsem, že celou dobu mám dole krabičky od diapozitivů. Neměl jsem je ale na čem přehrát, tak mě nikdy nenapadlo se do nich koukat. Teď jsem se do nich ze zoufalství podíval a našel jsem v nich mince,“ popisuje Michl nečekaný nález.

Zakopal ho možná žoldnéř

Poklad našel při orání pole 2. prosince 1955 u obce Drhovy zemědělec František Novák. „Zhruba v hloubce 15 cm narazil na rozbitý hliněný hrníček. Celkem i bez odborného vzdělání poznal, že jsou tam mince, a to ne úplně běžné mince,“ přibližuje ředitel muzea.

Nález pak František Novák předal poklad vedoucímu tehdejšího Okresního vlastivědného muzea, který mince roztřídil a zařadil do dosavadní sbírky. Správci muzejní sbírky se poté měnili. Věděli sice, že v muzeu sbírku mincí mají, ale Drhovský poklad se mezi stovkami dalších mincí rozmělnil a byl považován za ztracený nebo rozkradený.

Drhovský poklad můžete vidět v dobříšském muzeu

Při prvním nálezu obsahoval poklad 21 mincí, nyní se jich povedlo objevit 19. Jsou různě velké. Nejstarší z nich je polský stříbrný půlgroš Kazimíra IV. Jagellonského, který vládl v druhé polovině 15. století. Nejmladší mincí nálezu je saský tolar Jana Jiřího I. z roku 1644.

Ve znovu objeveném pokladu není ale ani jedna česká mince, ředitel muzea proto předpokládá, že ho neukryl žádný místní zbohatlík nebo sedlák. „Ono by to neodpovídalo tehdejším majetkovým poměrům v obci Drhovice. Zakopal si ho tam spíš někdo cizí, možná nějaký žoldnéř.“

Starodávný hliněný hrníček plný mincí byl pravděpodobně v zemi více než 300 let. Teď mohou lidé opět poklad obdivovat v expozici dobříšského muzea.

autoři: Natalie Máchová , JMys | zdroje: Český rozhlas , Muzeum města Dobříše , ČTK
Spustit audio