Drobné závady na topných systémech umí potrápit. Většinou je však dokážeme odstranit i sami

10. únor 2024

Topení v domácnostech zůstává po většinu léta nepovšimnutou součástí domu či bytu. V případě, že se ochladí, se však často stává, že některé jeho části nedělají to, co od nich očekáváme, tedy netopí, nebo alespoň netopí dostatečně. Ve většině případů si drobnými závadami dokáže šikovný kutil poradit i sám.

„Nejčastějšími závadami tohoto typu jsou zavzdušněné systémy, přilepené ventily pod termostatickými hlavicemi, případně zaseknutý vícecestný ventil či oběhové čerpadlo,“ vysvětluje topenář Jan Winter, který se s podobnými závadami setkává pravidelně. S výjimkou zaseknutého vícecestného ventilu, kde opravu patrně sami nezvládneme, je jinak u většiny těchto případů pomoc poměrně jednoduchá a často ji zvládneme sami. Chce to jen trošku šikovnosti a základní nářadí.

Asi nejčastější závadou je zavzdušněný systém nebo jednotlivé radiátory. Kupodivu se tato závada nejméně často objevuje v případě, že máme doma starý systém se samotížným oběhem a otevřenou expanzní nádobou. Tam se, pokud je systém dobře udělaný, většinou vše odvzdušní postupně samo právě do této nádoby. Pokud máme systém uzavřený, musíme otevřít všechny ventily v systému a najít nejvýše položený radiátor. Právě v něm se bude vzduch usazovat a můžeme jej odvzdušnit přes odvzdušňovací ventil. Při odvzdušňování musíme mít připravenu nádobku na vodu, protože po uniknutí vzduchu začne z ventilu stříkat voda.

Odvzdušnění

Pokud máme radiátory napojené zespoda, nestačí většinou odvzdušnit jen jeden radiátor, ale musíme je obejít všechny a odvzdušnit postupně. Ne každý radiátor, který netopí, je však nějak porouchaný. Většinou to poznáme tak, že topí například jen do poloviny. V případě, že je horní polovina teplá celá a dolní ne, značí to spíše nedostatečný oběh.

Pokud je radiátor opatřený ventilem s termostatickou hlavicí, může se stát, že to, že je studený, způsobuje jeho uzavření proto, že v místnosti, kde se nacházíme je právě ta teplota, na kterou je termostatická hlavice nastavena, a ta tedy radiátor odpojí od systému. Stačí pak termostatickou hlavici nastavit na maximum a radiátor se opět za chvíli ohřeje.

Modernější typ odvzdušňovacího ventilu na radiátoru

Zalepené ventily

Ventily pod termostatickou hlavicí mohou také způsobit další běžnou závadu na systému. Po skončení topné sezóny je ideální je naplno otevřít. Pokud je necháme zavřené, často se „přilepí“ na sedlo a neotevřou se.

Takovou závadu můžeme také zkusit odstranit svépomocí. Stačí odšroubovat termostatickou hlavici. Pod ní se nachází ventil, z nějž kouká malá kovová tyčinka. Můžeme ji uchopit kleštěmi a zkusit opatrně uvolnit a povytáhnout. Pokud se to podaří, máme vyhráno, ventil se otevřel. Zde však je potřeba být velmi opatrný, protože přílišná intenzita páčení může způsobit, že tyčinku vytrhneme, a pak máme problém, protože dírkou začne ze systému vytékat voda. Pak už pomůže jen výměna celého ventilu.

Přilepený ventil pro termostatickou hlavici se dá někdy rozhýbat opatrným povytažením tyčinky pod hlavicí

Zaseknuté čerpadlo

Opatrně dokážeme také rozhýbat zaseknuté oběhové čerpadlo. Také ta se někdy při delší odstávce přilepí a nerozběhnou se. Někdy stačí do kovové části čerpadla lehce několikrát ťuknout. Jindy musíme odšroubovat velký šroub v ose čerpadla. Pod ním najdeme kroužek s výřezem, do kterého lze nasadit šroubovák. Stačí trošku pootočit a čerpadlo se většinou po zapnutí už bez problémů rozběhne.

Na větší závady je lepší obrátit se na odborníky. To platí například i poté, co nám ze systému mizí voda, případně dochází k úniku vody přes pojišťovací ventil. Také u kotlů bychom měli případné závady nechat na autorizovaných servisech. Naopak jejich čištění by mělo být samozřejmostí, protože může uspořit nemalé náklady a zabránit významnému poškození. V tomto je potřeba důkladně prostudovat návod a provozní předpisy kotle, abychom nenapáchali více škody než užitku.

Spustit audio