Druhý život – denní stacionář, který vrací lidi zpět do života

19. červen 2022

Kladenský denní stacionář Druhý život je jediným zařízením svého druhu ve Středočeském kraji. Vyplňuje totiž mezeru, která se v systému sociální péče vztahuje na pacienty se získaným poškozením mozku. Cílem je klient vést k co největší samostatnosti a soběstačnosti.

V Kladně je už dva roky úspěšně v provozu nový denní stacionář Druhý život, který se zaměřuje na lidi se získaným poškozením mozku – po dopravních nehodách, po úrazech, při nádorových onemocněních mozku, po cévní mozkové příhodě či po neuroinfekcích.

Tedy lidí, kteří poškození získali úrazem nebo onemocněním, a kteří byli dříve zcela zdrávi. Mezi klienty jsou také pacienti s roztroušenou sklerózou, chronickou boreliózou i s lehkou formou dětské mozkové obrny.

Jde o jediný stacionář tohoto druhu ve Středočeském kraji. Spoluzakladatelky jsou Jiřina Vávrová, současná ředitelka, a Dana Hornofová. Zřizovatel Mgr. Jiří Holý pak denní stacionář Druhý život zaregistroval jako svojí druhou službu k Lince důvěry pod zapsaným spolkem V.O.D.A.

Individuální přístup

Denní stacionář Druhý život je určen pro lidi ve stabilizovaném zdravotním stavu ve věkové kategorii 19 – 64 let. Pro tuto skupinu, jak věkovou, tak typem postižení, nejsou žádná zařízení – denní stacionáře ani pobytová zařízení.

V současnosti je v denním stacionáři Druhý život celkem 10 klientů. Velký důraz je kladen na individuální přístup. Program se připravuje každému na míru. Prostory jsou velmi prakticky zařízené a různorodé terapie vyžadují skvělou organizaci i plánování. Menší prostory najednou pojmou pouze 5 klientů. Každý je totiž v péči jedné terapeutky. Vedle kondičního cvičení a ergoterapie, je velký důraz i na logopedii, arteterapii a muzikoterapii.

Obnovení důvěry ve své schopnosti

Hlavním cílem léčby je obnovit a znovu nastartovat funkce, které už kdysi v mozku před úrazem nebo onemocněním byly. Pracuje se tak, aby se zharmonizovaly obě hemisféry a aby došlo k rovnováze tvůrčí i kognitivní funkce.

Zvláštní roli tu hraje především logopedie, kde se klient znovu učí hezky mluvit a vyjadřovat se, i získat znovu důvěru ve své schopnosti. Logopedie probíhá pomocí různých cvičení, čtením a povídáním klienta s terapeutem. Trénuje se také paměť, prostorová orientace i počítání a především oblasti, které u daného klienta nefungují.

Tvůrčí činnost

Už při příchodu také každého překvapí krásné obrazy, které visí na stěnách. Právě tvůrčí činnost i tvůrčí představivost je při rehabilitaci poškození mozku velkým pomocníkem – pod vedením terapeutek tu vznikají překrásná a originální díla.

Klienti se při arteterapii učí týmové práci a cílem je díla představit veřejnosti i na připravované výstavě. Tvůrčí činnost se tu přímo používá k léčbě a arteterapie je proto velmi častá a oblíbená činnost. Výtvarnými díly je tu vyzdoben celý vnitřní i venkovní prostor.

Jary Tauber tváří stacionáře

Velký důraz je i na muzikoterapii. Ostatně tváří a jedním z partnerů denního stacionáře se stal kladenský kytarista, skladatel a zpěvák Jary Tauber. Díky jeho charitativnímu koncertu na podporu stacionáře Druhý život bylo možné zakoupit speciální nástroj na muzikoterapii.

Velmi kvalitní léčba čeká i klienty, kteří naopak potřebují posílit a rehabilitovat pohybový aparát. Vedle kondičního cvičení a ergoterapie je k dispozici sofistikovaný vertikalizační stojan, kde klienti cvičí vnitřní svalstvo a posilují končetiny. Cílem je vést klienty k co největší samostatnosti a soběstačnosti, a zároveň co nejmenší závislosti na svém okolí, aby i se svým handicapem dokázali žít plnohodnotný život.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.