Dům romské rodiny ve Zdibech monitoruje po útoku žhářů kamera

28. květen 2009

Ve Zdibech u Prahy zaútočili žháři na romskou rodinu. Na dům hodili dvě zápalné láhve. Požár se podařilo včas uhasit. Případ se stal v neděli večer, odhadovaná škoda je 10 tisíc korun. Ve Zdibech natáčela Jana Huzilová.

K incidentu došlo v místní části Brnky. Zdejší obyvatelé jsou celou událostí otřeseni. Kdyby šel manžel osmatřicetileté Margity Kočkové spát o něco dřív, neuslyšel by zřejmě bouchnutí dveří a rychlé odjíždění auta. "Zrovna jsem spala, ale manžel koukal na televizi, takže ten to slyšel. Utíkal dolů, tady byl botník, to všechno hořelo. Začali jsme hasit, sousedi přiběhli, bratr, taky pomáhali," vzpomíná žena na hrůzné zážitky z nedělní noci.

Ve dvojdomku žije deset lidí, z toho šest dětí. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Kdo za útokem stojí, rodina netuší. Totéž potvrzují místní. "Tady to nikdo nebere, jestli jsou to Romové nebo nejsou. Žijí normálním životem, účastní se společných akcí se sousedy," podotýká starosta Jan Tvrdý. On i obecní strážník Karel Šedivec oceňují, že se vzorně starají o dům a uklízejí i nedaleké kontejnerové stanoviště. Více Romů podle nich v obci nežije.

"Tohle jsou slušní lidé, kteří dali barák dohromady a komplikace s nimi žádné nejsou," zdůrazňuje starosta. Nedělní útok nechápe ani strážník Karel Šedivec. Podle Margity Rybínové v minulosti rodině nikdo nevyhrožoval, na žádné incidenty si nevzpomíná. Přes strach, který po neděli mají, chtějí v domku ale i nadále žít.

Dům je ode dneška monitorován dvěma bezpečnostními kamerami. Po pachateli se pátrá. Policie nemá zatím potvrzeno ani vyloučeno, že by se jednalo o rasově motivovaný čin. Vzorky zajištěné na místě činu poslali policisté na expertizu do kriminalistického ústavu.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio