Dvojité výročí kutnohorských divadelníků umocnil objev dobových rekvizit ze 30. let

9. listopad 2013

Kutnohorští divadelní ochotníci budou mít večer hned několik důvodů, proč si přiťuknout skleničkami. Divadelní soubor Tyl totiž funguje už 170 let a narozeniny má také kutnohorské divadlo. Obě výročí oslaví herci pochopitelně na jevišti. Divákům se představí ve hře Tvrdohlavá žena z pera tamního rodáka Josefa Kajetána Tyla. Slavnostní atmosféru umocní i původní rekvizity, které herci před časem objevili ve skladu.

„Třeba hned na začátku, když se otevře divákům scéna, tak jsme ve světnici ve mlýně. A kulisy, které divák uvidí, jsou přesně tytéž kulisy, které divák viděl při prvním představení Jiříkova vidění v roce 1933,“ukazuje dobové rekvizity připravené na scéně Tylova divadla dlouholetý člen ochotnického spolku Tyl a režisér večerního představení Miroslav Štrobl.

Ze stylové světnice se jdeme podívat ke kupce sena. I tady jsou předměty, které předchůdci dnešních ochotníků používali na jevišti už před 80 lety, kdy se kutnohorské divadlo slavnostně otevíralo.

„Jsou tady třeba dřevěné vidle. Přesně z toho představení. Dá se mluvit i o nábytku, opět restaurovaném, který tady slouží.“

Všechny tyto rekvizity jsou teď součástí původní národní báchorky Tvrdohlavá žena. Představení má dnes v divadle slavnostní premiéru.

Hlavní roli energické tvrdohlavé mlynářky ztvární na jevišti Marcela Jiroušková. Žena, která si život bez amatérského divadla neumí ani představit. Na prknech znamenajících svět se pohybuje už 35 let.

„Za prvé je tam velmi dobrá parta. Samozřejmě, že někdy vzniknou nějaké konflikty, ale vždy se vyřeší. Mně baví divadlo jako takové. Opravdu tam chodím ráda,“ říká.

Představení Tvrdohlavá žena

Kutnohorský spolek sáhl po tomto představení z pera kutnohorského rodáka Josefa Kajetána Tyla během svého působení už potřetí. Tentokrát se ale režisér Miroslav Štrobl odhodlal významně upravit původní scénář a zároveň divadelní hru zkrátit:

„Tylův jazyk je natolik specifický, že by byl pro řadu diváků dnes nesrozumitelný. Používá dlouhé, pro dnešního diváka neúnosné dialogy. I když tam samozřejmě musí zůstat ta tylovská poetika pohádkovosti.“

Večerní výroční premiéru kutnohorských ochotníků doplní i jakési poselství budoucím generacím. Herci schovají do speciálního tubusu dnešní noviny, scénář představení a další dobové materiály. Nádobu pak schovají do základního kamene divadelní budovy.

autor: Michal Trnka
Spustit audio