Dvousetletá lípa na Mladoboleslavsku nepřežila řádění vichřice

27. červenec 2009

Přes dvě stě let se lípa srdčitá majestátně tyčila v aleji v Dolní Krupé u Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku. Stačil osudný večer 23. července a všechno bylo jinak. Ničivá vichřice památný strom doslova vyrvala z kořenů a ten pak spadl na střechu kostela. Strom byl podle odborníků zcela zdravý. Škody se budou pohybovat nejméně v desítkách tisíc korun. Jelikož se jednalo o státní památku, nesměl se strom hned rozřezat.

"Byl to vážně problém, protože tento vzrostlý majestátní strom byl státní památkou a nemohli jsme jej proto rozřezat dřív, než nám to bude povoleno," uvedl zastupitel Dolní Krupé Lukáš Nedvěd.

Nejvíce osud dvě stě let staré lípy zasáhl zdejší obyvatele. Například slzy neskrývala Milada Hymlová, která tu žije přes 40 let. Na lípu vzpomíná od narození i sedmdesátník Milan Veleba.

Pro samotnou obec je zničený památný strom velkou ztrátou. V poslední době se jedná o čtvrtý stejně starý strom, který má na svědomí silný vítr. Na místě staré lípy bude vysazena nová. Snad ji čeká lepší osud.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio