Ekonom Jan Čapek: Makroekonomický výhled pro českou ekonomiku? Troufám si být optimista

17. leden 2024

Rok 2023 jsme startovali na inflaci 17,5 %, od té doby neustále klesá až k listopadové inflaci 7,3 %. Pokud nás nezaskočí žádné neočekávané události, vypadá výhled pro českou ekonomiku slibně, říká ekonom z Národního institutu SYRI a Masarykovy univerzity Jan Čapek.

Čtěte také

To ovšem nic nemění na tom, že se lidem v posledních dvou letech úspory ztenčily zhruba o desetinu. „Pokud se podíváme čistě na úspory, tak pokud bychom vyšli z nějakého spořicího účtu, tak tam bychom mohli získat nějakých 6 %. Inflaci za celý rok 2023 ještě nemáme, ale mohla by být taky někde kolem 6 %, tam by se vlastně nic nestalo. Ale v roce předchozím byla ta inflace napříč rokem téměř 16 % a úrokové sazby byly 6 %, takže tam je mínus 10 %, což by byla ztráta desetiny úspor v reálné kupní síle,“ vysvětluje ekonom Čapek. 

Experti očekávají růst hrubého domácího produktu v roce 2024 o 1,2–1,9 % a míra nezaměstnanosti by se měla udržet na nízkých hodnotách. Podle Jana Čapka to ovšem není jen pozitivní zpráva. „Pokud zaměstnavatel chce například rozšířit výrobu a hledat zaměstnance, jde na ten pracovní trh a moc jich tam nenachází, tak to podkopává jeho schopnost vyrábět víc. V důsledku toho to podkopává schopnost růstu české ekonomiky,“ vysvětluje negativa nízké míry nezaměstnanosti.

Udělala Česká národní banka v minulých dvou letech ke zkrocení inflace ty správné kroky? Jak vysokou inflaci a ceny můžeme očekávat v roce 2024? A zůstanou Češi dál spořiví, nebo začnou opět víc utrácet? Odpovědi nabízí rozhovor s Janem Čapkem v pořadu Host Dne na Moravě.

Spustit audio

Související