Falešní proroci v beránčím rouše

21. prosinec 2005

Budu se v tomto vánočním čase zabývat slovními spojeními a obraty, které do naší běžné řeči přešly z knihy, které se říká kniha knih, tedy z Bible. Dnes proberu hned dvě takové slovní spojení; jsou totiž v Bibli těsně vedle sebe, vyskytují se v jediné větě. Ta slovní spojení znějí vlk v rouše beránčím a falešný prorok. Povězme si nejprve, v jakém významu je dnes používáme.

Když někoho označíme za vlka v rouše, rouchu či rounu beránčím, tvrdíme, že jde o člověka zlého, který se tváří jako dobrák, že ta osoba své nekalé záměry skrývá pod maskou nevinnosti. Vlk je už dávno pro lidi symbolem zla, dravosti, přestože odborníci říkají, že je to pověst nezasloužená, a beránek naopak symbolem mírnosti, krotkosti, bezbrannosti. Pokud jde o falešné proroky, toto spojení užíváme jako označení někoho, kdo tvrdil něco, co se nesplnilo. Prorok je dnes věštec, tak toto slovo definuje současný Slovník spisovného jazyka českého. Ve stejném slovníku se pak dočteme, že oblíbené slovíčko našeho pana prezidenta falešný znamená neupřímný, obojaký, lživý, padělaný, nepravdivý a nepravý. Falešní proroci tedy nepravdivě věští.

Michal Novotný

Zatímco slovní obrat vlk v rouše beránčím má stejný význam v Bibli i v současném jazyce, s falešnými proroky je to jinak. Proroci v Bibli nebyli žádní kouzelníci, šamani či astrologové, kteří by věštili budoucnost z hvězd, z jater, z dlaně, z letu ptáků, či z čeho všeho se věští. Proroci byli tlumočníci Boží vůle. Hospodin si povolával proroky, aby izraelským králům zvěstovali jeho plány a návody. Což často nebyly vzkazy pro krále příjemné, takže se stávalo, že proroci upadli v nemilost, byli pronásledování, a vznikla poptávka po prorocích, kteří by krále nerozčilovali. Takoví se našli, s Bohem neměli nic společného, byli to samozvanci, zato uměli králi pochlebovat a se vším souhlasit. Slova těchto falešných proroků se ovšem málokdy splnila, věřit jim mohlo být nebezpečné. Ježíš před falešnými proroky varoval podle Matouše těmito slovy: "Pilně se varujte falešných proroků, kteří přicházejí k vám v rouše beránčím, ale uvnitř jsou vlci hltaví."

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.