FyzioFitmáma Sabina Vraštilová podpořila nadační fond, který pomáhá předčasně narozeným dětem

6. únor 2022

Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny v roce 2013 společně založily paní Hana Píšová a Markéta Stránská. Cílem fondu je pomáhat rodinám předčasně narozených dětí, které se ocitly v tíživé finanční a psychické situaci. Nadační fond pomáhá vždy vybrané rodině a její konkrétní potřebě spojené s předčasně narozeným dítětem.

Někdy se poštěstí, že navzdory nepříznivému životnímu startu vyroste předčasně narozené miminko ve zdravého jedince. Ve většině případů se ale tyto děti potýkají s různým onemocněním nebo postižením, mentálním či fyzickým. Rodiny i samotné děti pak potřebují pomoc. Péče o tyto děti je mimořádně náročná a pomoc je potřeba na mnoha úrovních.

Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiče poskytuje vybraným rodinám pomoc ať už na náklady spojené s hospitalizací dítěte, na jeho speciální výživu, rehabilitaci nebo psychologickou péči samotných členů rodiny.

FyzioFitmáma, která pomáhá jiným maminkám

Jednou z dárkyň byla v tomto roce také paní fyzioterapeutka Sabina Vraštilová. Na sociálních sítích známá jako FyzioFitmáma. Mezi maminkami je oblíbená pro své originální propracované cvičební programy pro těhotné i pro ženy po porodu.

Atmosféra na předávání finančního daru pro Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny

Před koncem roku 2021 uspořádala sbírku „Pomoz sobě, pomoc druhým“. Na pomoc předčasně narozeným dětem věnovala veškerý výtěžek ze zakoupených cvičebních programů určených pro těhotné ženy nebo maminky po porodu. Finance se tak podařilo získat přímo od jiných maminek.

Příspěvek pomůže několika rodinám. Mezi nimi i malé Zoe Krusic

Jendou z obdarovaných je i rodina malé Zoe Krusic, která se narodila předčasně a trpí vážným onemocněním. Po porodu byla hospitalizována přes 3 měsíce. Rodiče za malou Zoe denně dojížděli na několik hodin, chovali ji a dováželi odsáté mléko. Malé Zoe jsou nyní přesně 3 roky a dochází k více jak 12 specialistům. Kromě problémů vzniklých z předčasného narození má Zoe bohužel i genetickou vývojovou vadu – tzv. Prader Willi Syndrom.

Rodiče jsou s Nadačním fondem pro předčasně narozené děti a jejich rodiny v kontaktu přibližně dva roky. Péče o malou Zoe je velmi náročná a rodina již od fondu získala například finanční příspěvek na pečovatelku i na psychoterapeutickou pomoc. Pro malou Zoe je nyní nejdůležitější správný vývoj. Proto rodiče získaný příspěvek využijí především na neurorehabilitace, které Zoe potřebuje ze všeho nejvíce.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka