GOLEM

18. únor 2004

Včera jsem v souvislosti s výrazem holomek narazil na staročeské přídavné jméno holemý, které znamenalo statný, velký a z něhož podle jedné z teorií dnešní nadávka holomek vznikla. Krátce jsem také sdělil, že - opět jen podle jedné z teorií - staročeské holemý stálo u vzniku jména Golema, umělého člověka, podle pověstí působícího v pražském středověkém židovském ghettu. A slíbil jsem, že dnes Golema a jeho pojmenování proberu podrobněji.

O tom, co či kdo byl Golem se můžeme poučit leckde. Psali o něm Jirásek, Josef Svátek, Gustav Meyerink, Egon Erwin Kisch, Voskovec a Werich suše předpokládali, že Golema všichni známe tu, a kdybychom snad zapomněli, některá z televizí nám o Vánocích všechno připomene filmem o císaři a pekaři. Nejznámější verze legendy o Golemovi říká, že tohoto umělého člověka z hlíny stvořil známý Rabi Jehuda Löw ben Becalel, což je historická postava, židovský spisovatel známý pod jménem Maharal, který mimo jiné působil i v Praze jako rabín. Golema bylo možné oživit takzvaným šémem, což bylo na papírku či destičce napsané Boží jméno. Golem pak pracoval a sloužil, když mu šém byl odňat, změnil se v masu hliněné hmoty. A když mu jednou odňat nebyl, Golem se takříkajíc zbláznil a začal ničit všechno kolem sebe. Tato nejznámější verze legendy o Golemovi, je, jak se dočítáme v knížce Tomáše Pěkného Historie Židů v Čechách a na Moravě, překvapivě mladá. Prvně byla uveřejněna až v polovině 19. století ve sbírce židovských pověstí Sippurim, odkud ji čerpali zmínění autoři. Což ale neznamená, že by legenda o umělém člověku Golemovi byla takhle mladá. V odlišných podobách a verzích je naopak hodně stará. Slovo golem v souvislosti s umělým člověkem použil autor jednoho ze základních děl židovské mystiky už někdy počátkem 13. století. Ostatně slovo golem se objevuje už ve Starém zákoně, a to ve významu zárodek či beztvará věc dosud nezformovaná do vyhraněné podoby.

Takže nejen že populární Rabi Löw nemohl mít s Golemem - existujícím v legendách už dávno předtím, než se rabi narodil - nic společného, také slovo golem nemůže pocházet ze staročeského holemý, statný, ani z českého holomek, jak se mnohde dočteme. Pravdivá je verze, kterou uvádí v Čechách narozená izraelská novinářka Ruth Bondyová v nedávno vydané knížce Mezi námi řečeno. Že totiž pojmenování Golema je z hebrejského golem: kukla hmyzu, beztvará hmota a také nešika.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.