Greenpeace nalezlo u Spolany potraviny zamořené PCB a dioxiny

19. listopad 2002

Vzorky půdy z pastviny na okraji obce Libiš na Mělnicku a zemědělských produktů ze zvířat chovaných ve stejné obci obsahují vysoké koncentrace toxických dioxinů a polychlorovaných bifenylů. Přímo v katastru Libiše je velká část chemičky Spolana. Výsledky analýzy vzorků dnes zveřejnila ekologická organizace Greenpeace.

"Množství dioxinů v potravinách přesáhlo téměř patnáctkrát limit platný v Evropské unii a zhruba šestkrát pracovní limit stanovený hlavním hygienikem. Znepokojující je, že analýzy navíc prokázaly vysoké koncentrace takzvaných polychlorovaných bifenylů s dioxinovým účinkem. Právě součet obsahu dioxinů a těchto látek je podle Světové zdravotnické organizace rozhodující pro hodnocení možného rizika ohrožení zdraví lidí," uvedl toxický expert Greenpeace Miroslav Šuta.

Výsledky analýz experti Greenpeace okamžitě předali postiženým chovatelům a doporučili jim kontaminované maso a vejce rozhodně nekonzumovat. Výsledky analýz také předali hlavnímu hygienikovi, ministerstvu životního prostředí a České inspekci životního prostředí.

"Měření zadaná různými organizacemi ukazují, že zamoření okolí Spolany dioxiny a PCB přesahuje hodnoty běžné v jiných místech České republiky. Greenpeace považuje za krajně nezodpovědné, že se vedení Spolany snaží za těchto okolností urychleně obnovit vysoce nebezpečnou výrobu, jejímiž produkty jsou jedovatý chlór, karcinogenní vinylchlorid monomer nebo PVC," uvedl ve zprávě zaslané ČTK ředitel kampaní Greenpeace Jan Haverkamp. Spolana předpokládá plné najetí výroby včetně provozů souvisejících s chlorovou chemií po 27. listopadu.

autor: red
Spustit audio