Hasič Josef Kessler získal Cenu veřejnosti za dlouholetou výchovu budoucí generace hasičů

27. únor 2020

Josef Kessler je dobrovolným hasičem v Senci u Rakovníka už více než 50 let. Za tu dobu pomohl u mnoha událostí a pro hasičské poslání nadchl velké množství mladých lidí. Pro malé děti zorganizoval stovky akcí s hasičskou tematikou a vychoval celou novou generaci hasičů. Žezlo poslání předal i v rodině svým vnučkám. Svou vášeň promítl i do velké soukromé sbírky historických hasičských helem.

Josef Kessler byl celý život velkým vzorem pro své vnučky. Dnes mu právem dělají radost. Dvacetiletá vnučka Marcela Miksová pokračuje v hasičském poslání a stala se čerstvou velitelkou SDH v Senci u Rakovníka. Tedy v místě kde její dědeček doslova hasil požáry už více než 50 let. Měla ostatně v dědečkovi velký vzor. Ale i sám Josef Kessler měl velký vzor právě ve svém dědečkovi. To ale byla ještě doba, kdy hasiči používali ruční stříkačku s koňkou, a když se sešli doma, vyprávěli velice poutavé příhody ze života hasičů. Josef Kessler vzpomíná, jak ho právě dědečkovo působení u hasičů přitahovalo a netrvalo dlouho a jako kluk se brzy dostal k mladým hasičům.

Výchova začíná už v dětství. Hasiče nevyjímaje

Velkou láskou Josefa Kesslera jsou malé děti. Za svůj život pro ně zorganizoval stovky akcí s hasičskou tematikou. V dobách jeho začátků byla výchova budoucích hasičů až od 8 let. Byl mezi prvními, kdo věk dětí snížil a dnes se už malí hasiči mohou učit hasičskému umění od věku 3 let. Jakkoliv to zní trochu dramaticky, děti tyto aktivity milují a z důvodu velkého zájmu v Senci vznikla pro ty nejmenší i hasičská přípravka….Nelze se proto divit, že Josef Kessler vychoval celou novou generaci hasičů a hasičské poslání předává už na třetí generaci i v rodině.

Netradiční přivítání hostů, na kabáty v předsíni nemáme místo

Josef Kessler u své sbírky pohárů

Asi každý, kdo podlehl nějaké vášni a za svého života rozšířil nějakou objemnější sbírku, přemýšlí, kam jí uložit. U Kesslerů problém s místem vyřešila vstupní předsíň. Pokud vejdete dovnitř, přivítají vás police s historickými helmami ze všech koutů republiky, ale i ze zahraničí. Josef Kessler na svých hasičských výjezdech potkával hodně lidí a postupně si domů přivážel helmy, které podávají svědectví hasičského života. Mezi přibližně 60 exponáty najdete například olověnou helmu ze Švédska, najdete tu ale i helmu z Polska a další rarity. Na protější stěně ale najdete neuvěřitelnou přehlídku různých ocenění, pohárů a diplomů. Josef Kessler rád vysvětluje, že velké množství cen je už dnes vlastně rodinná sbírka. K jeho osobním cenám přibylo i velké množství í ocenění, které patří jeho vnučkám. Energie má ale Josef Kessler stále na rozdávání. V březnu dokonce kandiduje na starostu OSH – Okresního sdružení hasičů. Jeho aktivity i zásluhy ocenili lidé při udílení Cen hejtmanky Středočeského kraje pro rok 2019. Při internetovém hlasování získal největší počet hlasů v kategorii Cena veřejnosti.

Spustit audio