Herec Martin Finger: Život není peříčko

25. listopad 2019

Martin Finger je filmový a divadelní herec, který má na kontě desítky rolí. Stal se také hvězdou nekonečného seriálu Ulice. Do jeho repertoáru patří i divadelní role. Za hlavní postavy v inscenacích Proces a Světanápravce obdržel Ceny Alfréda Radoka.

Hrát v nekonečném seriálu, tomu vzdoroval herec Martin Finger hodně dlouho. Nakonec vzal před pěti lety roli v seriálu Ulice. Vedly ho k tomu především finanční důvody, ale dnes je spokojený, že v Ulici hraje: „Chodím tam moc rád. Hraji s výbornými kolegy jako je Linda Rybová, Rudolf Hrušínský a další. Nečekal jsem, že bych mohl něco podobného zažívat. Musím sice vstávat v pět ráno, ale nestěžuji si. Beru to jako zanedbatelnou malichernost, vždyť život není peříčko. Někdy jdu dokonce na natáčení přímo z divadla. Jenom musíte umět odhadnout své síly,“ říká Martin Finger.

Konkurzy nemá Martin Finger rád

Martin Finger je dvojnásobným držitelem Ceny Alfréda Radoka. První obdržel za roli Josefa K. v inscenaci Proces, druhou za titulní roli v představení Světanápravce.

„Divadelní ceny svůj význam určitě pro herce mají a každá je v něčem specifická. Samozřejmě své role hrají kritéria divácká i odborné kritiky, co člověk, to jiný názor. A logicky vás ocenění potěší. Dnes režiséři tolik do divadel na představení nechodí, takže určité ocenění může herci pomoci k tomu, že si ho všimnou. A pro některé z nich to může být určité měřítko.

Samozřejmě jsou tu ještě konkurzy, ale na ty já chodím nerad, je to pro mě potupná záležitost. Já se u nich totiž strašně stydím,“ přiznává Finger.

Nejlepší přátelé

Cesta k divadlu a filmu byla pro Martina Fingera krkolomná. Po gymnáziu v Šumperku rok pracoval a potom šel na vojnu. Tam za ním přijel s přihláškou na DAMU kamarád Ondřej Sokol. Řekl jsem Ondrovi: „Jednou to zkusím, ale když se nedostanu, tak žádné podruhé nebude,“ říká herec, který nikdy hercem z povolání být vlastně nechtěl. Jenom psali v mládí s Ondrou Sokolem divadlo pro studenty a Martin Finger chtěl mít původně divadlo jenom jako koníčka.

Jejich přátelství vytrvalo do dnešních dnů. Znali se už před nástupem na základní školu a od jejich patnácti let je to přátelství velmi intenzivní. „Jsme sice rozliční, ale co se mě týká, když spolu hrajeme na jevišti, můžeme si dovolit cokoliv. Například v představení v Činoherním klubu, kde spolu hrajeme. Můžeme se na sebe navzájem spolehnout. Ondra umí jako režisér herce posouvat dál a motivovat ho. Vím ale, že pro něj je složité mě režírovat, já ho totiž nutím, aby mi stále něco říkal,“ přibližuje osobní i pracovní přátelství Finger.

Martin Finger je otcem tří dětí, dvou dívek a chlapce. Doufá ale, že jeho potomci v profesních šlépějích otce nepůjdou. Herectví je podle něj sice krásné povolání, ale na druhé straně velká řehole. Dětem by přál, aby jejich budoucí práce nebyla závislá na spoustě dalších lidí a jevů.

V současné době se herec vrátil k pravidelnému sportování. V mládí byl aktivním sportovcem, potom měl dlouhou přestávku a teď podle něj nastal čas se ke sportu vrátit: „Dlouho jsem byl kavárenský povaleč. Teď alespoň chodím do fitka s trenérem. Chtěl bych mít pro sebe více času, ale zatím mi to bohužel moc nevychází.“ V záznamu pořadu také uslyšíte, jaký je Martinův největší relax.

Spustit audio