Historická budova jihlavské radnice ukrývá černou kuchyni, staré fresky i barokní krovy

10. únor 2024

Už téměř 600 let sídlí vedení Jihlavy v budově na dnešním Masarykově náměstí. Magistrát krajského města Vysočiny se samozřejmě za ta léta rozrostl, ale stará budova si i po poslední rekonstrukci stále ponechává své historické kouzlo. Zájemci si radnici mohou prohlédnout i s komentářem průvodce.

Komentované prohlídky začínají ve vestibulu radnice. Hned za ním je jedna z nejkrásnějších místností, která dnes slouží jako zasedací síň zastupitelstva. „Tato místnost sloužila jako budova horního a trestního soudu,“ říká průvodce Marek Skřivánek. Stěny i strop jsou obložené dřevem. Táflování je původní, renesanční.

Budova radnice sestávala ze tří měšťanských domů a to je dodnes patrné. V jedné z bočních budov jsou na stěně zachovalé gotické kamenné lavice. „To jsou fragmenty sedilé. Toto byl mázhaus, a když přišel návštěvník, tady se mohl posadit,“ dodává průvodce. Ve stejné místnosti je i nedávno odhalený vchod do domu, který zdobí nástěnná malba se svatým Kryštofem. „V raném středověku se věřilo, že když aspoň jednou za den uvidíte svatého Kryštofa, nemůžete zemřít špatnou smrtí,“ přidává další zajímavost.

Prohlídka pokračuje do malé obřadní síně, která kdysi bývala kaplí a později sloužila i jako konírna. Dnes se chlubí gotickým ostěním a odkrytými freskami. Překvapením je i černá kuchyně. „Ten prostor byl zarovnán papírem. Zjistilo se, že jsou to rakousko-uherské frontové noviny,“ říká Marek Skřivánek.

Perlou radnice je gotický sál, kde se konají koncerty a významné společenské akce

Perlou jihlavské radnice je gotický sál, kde se v současné době konají koncerty a významné společenské akce. Stěny sálu jsou pokryté citáty v různých jazycích a dodnes má místnost skvělou akustiku. „Máme doloženo, že se tady konaly soutěže Mistrů pěvců jihlavských,“ dodává průvodce.

Radnice se pyšní i nádherným barokním sálem, místností s klasicistně zdobeným trámovým stropem nebo salónkem s originály obrazů Gustava Kruma, na kterých zachytil nejvýznamnější okamžiky středověké Jihlavy. Prohlídka pak končí na půdě, kde mohou na původních dřevěných krovech návštěvníci obdivovat umění barokních tesařů.

Prohlídka radnice končí na půdě s původními dřevěnými krovy
Spustit audio