Hodnotí se harmonie i síla zpěvu. Jak se trénují kanárci, aby před porotou na povel zazpívali?

2. leden 2024

Není možná tak vyhlášený jako zpěv slavíka, ale je to trochu nespravedlivé. Kanárci zpívají krásně, a dokonce se pořádají jejich pěvecké soutěže v národním i mezinárodním měřítku. Soutěží čtyřčlenné kolekce.

U nás byla první mistrovská soutěž uspořádána v roce 1936. Ale už v roce 1863 namaloval Quido Mánes obraz, jak starý muž učí kanárka zpívat pomocí speciálního kolovrátku. A v takové pěvecké soutěži by vlastně slavík neobstál, protože on takzvaně „tluče“, a to je u kanárka chyba.

Před soutěží se kanárkům upravuje jídelníček a také se trénují, aby před porotou zazpívali bez nějakého otálení. Porota hodnotí za den 16–18 čtyřčlenných kolekcí, tak je opravdu důležité, aby ten kanáří kvartet spustil hned. Trénuje se to tak, že se kanárci dávají do tzv. zpěvných klícek, vyladí se teplota a klícky se zakrývají. A po odkrytí začínají kanárci zpívat.

Hodnotí se tzv. túry neboli zpěvné věty. Na mezinárodních soutěžích se hodnotí i vzájemná harmonie, oceňuje se, když zpívají všichni čtyři vyrovnaně, ne každý jinak silně.

Harcký kanár

Dnes jsou vyšlechtěná čtyři zpěvná plemena – zpěvní barevní kanáři, belgičtí bubláci a harčtí nebo španělští kanáři. Harcký kanár je patrně nejrozšířenější plemeno, vyznačuje se hlubokým a pomalým přednesem bez rušivých ostrých tónů. Porota hodnotí jen zpěv, vzhled v tomto případě není důležitý.

Spustit audio