HOLOMEK

17. únor 2004

Včera jsem mimo jiné vyprávěl o nadávce holota a o souvislosti tohoto slova s přídavným jménem holý a s pojmenováním nedospělého chlapce slovem hoch. Na dnešek jsem slíbil další nadávku, která má skoro stejné jazykové souvislosti, výraz holomek.

Také holomek je stejně jako holota středověké slovo. Dnes je podle slovníku holomek "darebák, ničema, mizera, pacholek," dříve šlo o například o katova pomocníka. Což nebývalo povolání vážené a ctěné, a protože ho většinou vykonávali nedospělí chlapci, katovým pomocníkům se nadávalo holomúdci, tedy "ti, kteří mají holé moudí". Moudí je slovo, které se dnes už skoro nepoužívá. Označuje, jak se píše ve Slovníku spisovného jazyka českého, "šourek s varlaty" a jeho původ není odborníkům jasný. Snad je tu prý souvislost s latinským mentulus, mužský úd, či s řeckým medea, varlata. V každém případě však ze slova moudí vzniklo krásné pojmenování sýkorky moudivláčka. Tento ptáček si prý staví hnízda podobná moudí. Ale vraťme se holomkovi. Toto slovo tedy snad vzniklo z pojmenování nedospělého katova pomocníka slovy holomúdec či holomúdek. Tahle teorie vzniku slova holomek však není jediná.

V knížce Slova a dějiny, jejímiž autory jsou naši přední lingvisté, se píše, že holomek byl nejen katův pomocník, ale služebník vůbec a že třeba pojmenování holomek zemský nebylo nijak hanlivé, označovalo prostě služebníka u zemského soudu. Tito odborníci slovo holomek nedávají do souvislosti s holým moudím ani s ničím jiným holým, nýbrž s přídavným jménem holemý, které znamenalo velký, statný. Služebníci, sluhové, strážci mívali, ostatně stejně jako dnešní bodyguardi, statné, holemé postavy. Zapomenuté české přídavné jméno holemý pocházelo z praslovanského golěm a autoři knížky Slova a dějiny tvrdí, že bylo přejato z češtiny do němčiny a (cituji) "snad i do žargonu pražských Židů, kde golem byl umělý člověk oživovaný slovní magii".

Protože tato teorie o původu pojmenování slavného Golema není jediná a protože Golem stojí za víc než jen pár slov, necháme si ho na zítřek.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.