Integrace dopravy má v části kraje kvůli koronaviru zpoždění. Na Voticku začne až během prázdnin

29. květen 2020

Cestující z Berounska, Kokořínska, Dobrovicka a taky Voticka se musí smířit s tím, že využívat výhody integrované dopravy budou moct nejspíš až na konci léta. Zapojování těchto lokalit do systému Pražské integrované dopravy je totiž kvůli nouzovému stavu a epidemiologické situaci odložené. Například na Voticku měli cestující jezdit pouze na jednu jízdenku už v polovině května.

"Zahajovat takový ambiciozní projekt, jehož součástí jsou komplexní změny nejenom jízdních řádů ale v několika případech i vedení linek je to, aby nevznikl pro cestujícího najednou chaos,“ říká dopravní expert  Jan Vachtl, který za Voticko o integraci vyjednává..

Navíc v takové době, jaká právě nyní skončila, panoval podle jeho slov názor, že i k tomu počtu cestujících je lepší mu ponechat ten stávající stav, aby si nemusel zvykat na něco nového.

Cestující se musí připravit hlavně na to, že začnou platit nové jízdní řády. Podle Vachtla se provoz rozšíří například na lince z Olbramovic přes Votice do Vlašimi.  "To rozšíření bude i v regionu  v okolí Miličína, Mezna, Ješetic. Dále přinese dopravní integrace rozšíření i dopravní obsluhy do míst, kam nyní autobusy nejezdí. Jedná se konkrétně o zmíněné Ješetice, jejich místní čas Radíč. Jedná se o votickou místní část Kaliště, "  dodává Vachtl.

Plánování změn na Voticku trvalo víc než rok. Některé vize se totiž obcím nelíbily. Třeba v Jankově mělo podle starostky obce Jitky Jonzstové (TOP 09) původně náměstím projet až pětatřicet autobusů denně. "Proto jsme začali jednat a ty spoje se upravily. Snížila se četnost těch spojů. Nicméně jsme zachovali tu dopravní obslužnost, kterou potřebujeme ráno, v poledne, odpoledne. Co se mi líbí nejvíc je přidaná velká frekvence spojů Vlašim Votice," říká starostka.

Partnerem obcí pro vyjednávání o jednotném tarifu a jízdních řádech je Integrovaná doprava Středočeského kraje. Její mluvčí Oldřich Buchetka odhaduje, že integrace by mohla začít fungovat v druhé polovině prázdnin. "Je téměř všechno připravené, jen akorát co se teď dolaďuje, tak se dolaďuje odbavovací technika. Ale více méně už je všechno připravené."  

Kromě Voticka se během léta do systému připojí taky Berounsko, Kokořínsko nebo třeba Dobrovicko.

Spustit audio