Irové ve Statenicích

1. červen 2004

Zhruba půl miliardy korun se chystá investovat do výstavby centra ve Statenicích u Prahy irská investiční a developerská společnost Ballymore Properties. Do roku 2006 by zde mělo vzniknout náměstí s několika domy s byty i prostory pro obchod. Součástí projektu je také vytvoření parku a výstavba rodinných domů. V rozhovoru pro ČTK to řekl ředitel české pobočky Ballymore Properties John Stotter. "Tento rok začnou práce na infrastruktuře, příští rok se zahájí výstavba objektů," poznamenal Stotter. Do roku 2006 by v obci mělo vzniknout 80 bytů v bytových domech a na 30 rodinných domků. Prodejní cenu bytu Stotter odhaduje na 30 000 až 40 000 korun za metr čtvereční. V současnosti se v Praze byty prodávají nejčastěji kolem 40 000 až 50 000 korun za metr čtvereční.

"Společnost Ballymore Properties vytvoří centrum, které obec nemá. Bude zde zázemí jak pro nově nastěhované občany, tak pro stávající," uvedl starosta obce Michal Pokorný s tím, že jde o solidní projekt. Na projektové dokumentaci nového centra obec s investorem spolupracuje. "Konkrétní způsob využití objektů ještě není přesně daný," podotkl Pokorný. Na místě, které chce společnost Ballymore Properties zastavět, je v současnosti skládka materiálu po společnosti H-System. Ta zde chtěla stavět byty, později ale její plány zkrachovaly. V současné době v obci žije kolem 750 lidí, jejich počet by se podle územního plánu měl zvýšit až na 2500 lidí. Obec nyní jedná o svém rozvoji i s dalšími investory.

Společnost Ballymore Properties působí v oblasti výstavby a regenerace městských center přes 25 let. Mezi její projekty patří obchodní, kancelářské a zábavní komplexy včetně bytové výstavby ve Velké Británii, Irsku a střední Evropě. Za jeden z nejlepších Stotter označil projekt New Providence Warf v Londýně, který zahrnuje přes 1000 bytů, 45 000 metrů čtverečních kanceláří a 200 hotelových pokojů. Ballymore Properties sídlí v Londýně a Dublinu. V České republice koupila na konci dubna za zhruba 800 milionů korun soubor domů na Václavském náměstí a v navazující Jindřišské a Panské ulici. Dalších několik miliard korun se společnost do budov chystá investovat. Rekonstrukce objektů bude podle Stottera trvat si dva roky, potom zde vzniknou obchodní, zábavní a kancelářské prostory.

Spustit audio