Jáchymovské muzeum Královská mincovna přibližuje život venkovského lidu v Krušnohoří v 19. století

28. leden 2019
Česko – země neznámá

Muzeum Královská mincovna v Jáchymově na Karlovarsku nabízí návštěvníkům celou řadu expozic. Představují dějiny města a jáchymovského lázeňství, prezentují ukázky nerostného bohatství Krušných hor, včetně unikátního pohyblivého modelu dolu, anebo část slavné latinské knihovny z 16. století. Jedna z expozic je věnována krušnohorskému národopisu a přibližuje každodenní život v drsných horských podmínkách.

 

 

 

Exponáty jsou vystaveny v ukázkové světnici z druhé poloviny 19. století. Návštěvníkům se snaží přiblížit způsob bydlení a odívání venkovského lidu. Obyvatelé Krušnohoří si museli v životě vystačit s tím, co jim dům a dvůr poskytoval. Stejně tomu bylo i v případě oblékání. Doma vyráběli i plátno, kterého si pak po zásluze cenili. Šlo totiž o hodnotný kus majetku. Řeklo-li se o někom, že nemá ani na košili, byl to výraz největšího pohrdání.

Vzácnější hedvábné látky se na venkově používaly výhradně na sváteční oděvy - zástěry, šátky a špencry. Špencr, který zde najdete vystavený, byl dámský krátký kabátek do pasu, nošený jen ve svátek. Měl hluboký výstřih, velký límec a podšívku. Nejčastěji se objevoval ve fialové a tmavozelené barvě. Charakteristický tvar mu dodávaly tak zvané šunkové rukávy. Ty byly v ramenou vycpané vatou a v zápěstí naopak velmi úzké. Všechny vystavené kroje jsou originály.

Neméně vzácný je další inventář, který můžete ve světnici vidět. Za zmínku stojí u stropu zavěšený dřevěný lustr, po jehož obvodu jsou vyřezané figurky znázorňující svatební průvod. Podobné lustry bývaly obvyklým krušnohorským svatebním darem a délka procesí byla měřítkem bohatství nevěsty.

O zručnosti místních řezbářů svědčí i takzvané chebské neboli egerlandské židle. Ty jsou sice díky vyřezávaným figurkám umístěným v opěradle značně nepohodlné, ale zato jsou velice cenné.

Celá expozice v jáchymovském muzeu má připomínat a uchovávat krušnohorské zvyky a tradice, které z hor po roce 1945 téměř vymizely. Přijďte se podívat na dochované poklady ze života obyčejného krušnohorského lidu. Muzeum můžete navštívit od středy do neděle od 10 do 17 hodin. Od května do září má muzeum otevřeno ještě o hodinu déle.

Spustit audio