Jágr ještě trénuje na Kladně

9. listopad 2004

Dny hokejového útočníka Jaromíra Jágra v Česku se pomalu krátí. Největší hvězda úvodní části extraligy míří do ruského Omsku, se kterým se v minulých dnech domluvila na spolupráci po dobu výluky zámořské NHL. Přesto ještě dnes Jágr trénoval na Kladně. A pravděpodobně ne naposledy. Stále totiž není jasné, kdy se na dalekou Sibiř vydá.

"Pořád nevím, kdy letím," řekl dvaatřicetiletý Jágr v rozhovoru s novináři po dnešní přípravě. Na svém domovském stadionu se objevil poprvé po podpisu smlouvy s Avangardem a důvodem byla i skutečnost, že se tým až nyní fotil na oficiální propagační materiály. "Nebojte se, nic jsem jim nekazil. Usmíval jsem se," pravil dobře naladěný hráč. Do Ruska by se měl Jágr vydat ve čtvrtek či v pátek, hned poté, co dostane nezbytná víza. Bezprostředně po příletu by jej mělo čekat hned na letišti slavnostní přivítání a tisková konference. "To by bylo stejné jako ve Washingtonu. To je hodně zlé znamení," zavzpomínal na začátky svého nepříliš vydařeného angažmá v týmu Capitals. Momentálně se však spíše zabývá nakupováním. Vzhledem k drsnějšímu a hlavně chladnějšímu počasí, které jej v Omsku čeká, totiž musí podstatně doplnit svůj šatník. "Nějaké zimní věci jsem už nakoupil, ale ještě budu muset jít," přiznal olympijský šampion z Nagana a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru. Vnitřně je připraven na velmi nízké teploty. "Co mě čeká, si zatím ale nedokážu představit. V takové zimě jsem ještě nebyl," poznamenal Jágr. Při svém angažmá ve Washingtonu se v zimě dokonce mohl koupat. "I o Vánocích jsme byli ve vodě. Předtím v Pittsburghu zase sněžilo párkrát do roka. Sníh mě ale překvapil hlavně dnes," poukázal zkušený křídelní útočník na nečekanou sněhovou nadílku, která obyvatele Kladna zaskočila. Naprosto v klidu jej zatím nechávají i pro Čecha atypické podmínky, které Jágra v Rusku čekají. "Nic jsem si zatím nezjišťoval, nechám se překvapit. Já si tam jdu zahrát hokej a když to bude špatné, tak se seberu a pojedu domů. Když to bude dobré, tak tam budu hrát," tvrdil v klidu. Ve smlouvě přitom žádnou klauzuli o předčasném návratu nemá, pouze kdyby se rozběhla NHL, vrátil by se do zámoří. "Vždy se ale můžeme domluvit, pokud by to nemělo přínos pro žádnou stranu," poznamenal Jágr. Do Česka by se ale určitě měl podívat o další reprezentační přestávce v prosinci. "Na Štědrý den ale budu už zase opět tam. Oni ho slaví jindy," prokázal alespoň nějaké informace o ruském prostředí.

Horší to bude s jeho jazykovými znalostmi. Ve škole se sice ruštinu řadu let učil, ale momentálně na tom moc 'valně' není. "Vše umím, vždyť jsem byl pilný žák," smál se Jágr. Vzápětí však přiznal, že místo vzdělávání vždy raději trénoval. "Radši jsem si přidával, jen abych nemusel na ruštinu. Klidně jsem byl čtyři hodiny v posilovně navíc," vracel se do školních let nejslavnější kladenský odchovanec. Alespoň trochu se mohl na ruskou notu naladit již při dnešním rozhovoru, kterého se zúčastnil i jeden ruský novinář. Podle dosavadního spoluhráče Pavla Patery přichází Jágr do Omsku v pravou chvíli. Klubu první část sezony stejně jako před rokem nevyšla a podle všech odborníků by měl Avangard rychle opustit dvanáctou pozici a stoupat superligovou tabulkou výše. Jágr však s Paterovými slovy moc nesouhlasil. "Záleží na tom, jak se to vezme. Někdy je lepší jít do týmu, kterému se daří a pár zápasů se tam svést. Na druhou stranu je tam obrovský tlak, protože oni byli loni mistři. To já ale neřeším," mávl nakonec rukou. Jeho výkony budou pravděpodobně značně poznamenány i přístupem vedení a trenérů Omsku k jeho osobě. Jágr je totiž znám tím, že se připravuje většinou samostatně. "Záleží na nich, co budou chtít. V Pittsburghu to se mnou dělali jako tady na Kladně a vycházelo to. V New Yorku to samé. Ve Washingotnu to bylo jiné a nešlo to," vysvětloval. Je však připraven podřídit se plánům klubových bossů. "Pokud mi dají volnost, tak já si myslím, že je to pro mě lepší," řekl jasně Jágr.

Spustit audio