Jak si snadno vyzdobit vánoční truhlík jako profesionál

12. prosinec 2015

Aranžování zimních truhlíků je vždy otázkou vlastního vkusu, existují ale univerzální rady, které používají profesionálové. Jaké materiály se vyplatí používat? Jak správně zacházet s rostlinami? Jaké barvy jsou letos v kurzu? Inspirujte se tipy floristy Pavla Hrušky.

Než se pustíte do zdobení a zkrášlování oken nebo teras, je vhodné si uvědomit, že materiály na vánoční truhlíky lze rozdělit do třech skupin:

1) odolné rostliny, které přečkají zimu v exteriéru (buxus, břečťan, jehličnany, drátovec, vřes, netřesk, hebe, cyclamen persicum – drobnokvětý brambořík…)
2) přírodní materiály
(větvičky jehličnanů, cesmína, jmelí, tis, mahon, šišky, bobuloviny, sušený materiál, např. hortenzie, koule z mechu, z vrbového proutí…)
3) kombinování přírodních a umělých materiálů
(tzn. vánoční ozdoby, figurky apod.)

Odolné rostliny se do truhlíku zasazují tak, že se nejprve položí drenážní vrstva (keramzit nebo štěrk, asi 2 – 3 cm), na ni asi 5 cm univerzálního substrátu. Rostliny vyjmeme z květináčů, bal prsty nepatrně narušíme, aby se rostlinky rychleji na novém místě uchytily. Naaranžujeme, dosypeme zeminu dle potřeby.

Libavka hrotitá - mrazuvzdorná rostlina z čeledi vřesovcovitých

Truhlík nezapomínejte zalévat, stále zelené rostliny potřebují vláhu i v zimě, navíc mráz vysušuje. Nezalévejte ale v prudkých mrazech!

Pokud přijde tuhý mráz a rostliny se nám před ním nepodaří zachránit, stále může vánoční truhlík vypadat dobře. Stačí na něj naaranžovat například vánoční ozdoby.

Využít se dají i slaměné ozdoby nebo sušená jablíčka

Pokud používáme přírodní materiály, můžeme například větvičky jehličnanů doplnit senem, slámou, kamínky, šiškami, sušenými jablíčky nebo slaměnými ozdobami. Taková kombinace se hodí především na chalupu.

Hortenzie ozvláštní vánoční truhlíky

„Pokud při tvorbě truhlíků chcete použít florex nebo oasis (zelená aranžovací hmota pro řezané květiny), vezměte nádobu s vodou, na hladinu položte kostku aranžovací hmoty a ona se sama během jedné minuty napije. Ničím ji nezatěžujte, nepřelévejte vodou,“ nabádá florista Pavel Hruška.

„Kostky pak vložte do truhlíku, vedle sebe i na sebe, a do nich aranžujte živé rostliny (větvičky jehličnanů apod.) podle vašeho vkusu. Chcete-li do truhlíku použít také sušenou hortenzii, navažte ji na drátek a ten teprve zapíchněte do aranžovací hmoty, aby vám hortenzie nezplesnivěla. Můžete ji také postříkat sprejem na odolnost proti vodě. Nebo postříkat lepidlem ve spreji a posypat glitry, ona se pak třpytí, vypadá jako zasněžená nebo omrzlá.“

Kombinovat můžete také tyto přírodniny: kůru, větvičky listnatých stromů či keřů, kaštany, suchou trávu, fantazii se meze nekladou.

Hodí se i březové větvičky nebo kůra

Pokud si chcete vytvořit vánoční dekoraci do interiéru, řiďte se stylem nábytku (moderní, starožitný), který doma máte. Taková dekorace by měla s interiérem ladit i barevně.

A jak je to letos obecně s barvami v souvislosti s Vánocemi? Někdo se drží tradičních barev zelená – červená – zlatá. Moderní trendy existují, ale důležité je, co se líbí vám. „Mně se třeba líbí kombinace oranžová – tyrkysová – modrá. Je to bláznivé. Ale když k tomu přidáte zlatou, třeba velkou vánoční kouli, vypadá to skvěle! Nádherná je i karmínová barva. Někdo dává přednost fialové. Sto hlav, sto názorů. Rád poradím techniku, jak truhlíky naaranžovat, ale které barvy použít nebo jaký styl aranžování, to už je na vkusu každého z nás,“ konstatuje florista Pavel Hruška.

Spustit audio