To je kost!

5. duben 2005

Pozorní posluchači si možná všimli, že když jsem tu minulý týden mluvil o významu slova kost, konstatoval jsem, že slangově nebo snad přímo hrubě se kost také říká mladé, pohledné dívce a ženě. A že tento význam není ve slovníku uvedený. Nevyskytuje se ani v žádném slovníku etymologickém, takže oficiální vysvětlení původu slova kost ve významu pohledná, žádoucí mladá dívka či žena neexistuje. Aspoň já o něm nevím.

Vím ale o vysvětlení neoficiálním. Publicista Petr Bakalář, známý několika svými kontroverzními knihami, mi před časem poskytl několik svých textů, v nichž se zabývá etymologií některých slov a slovních spojení hlavně ze sexuální oblasti. Pan Bakalář k věci přistupuje přesně opačným způsobem než já, pouští z uzdy svou fantazii, a tak spojuje cokoli s čímkoli, a dochází tím ovšem k zajímavostem až neuvěřitelným. Já si myslím, že etymologie je věda srovnatelná já nevím s fyzikou částic a že by se do ní laici neměli pouštět, stejně jako nemají potřebu mít názor na hadrony, leptony a bosony. No nemusím pravdu a kromě toho se sám někdy tomuto svému krédu zpronevěřuji a názorů na původ slov se čas od času dopouštím. Jeden z textů Petra Bakaláře se týká právě slovního spojení To je kost. Je zde celkem jedenáct nijak nedoložených možností. Jen tak namátkou: jde o štíhlost kosti, věřilo se že morek, tedy náplň kostí, vzbuzuje sexuální touhu, kost jako pohledná žena je z latinského costa, žebro, protože Eva byla z Adamova žebra, počáteční písmeno k nějak souvisí se ženami, jak ukazují slova kočka, kráska, kráva, koza, kůže, kurva...Pokud pan Bakalář dovolí dodám ještě kurtizánu, konkubínu, kuběnu, možná i kredenc a kreatura by sem mohly patřit. No dosti žertů na cizí účet, zesměšním se sám a řeknu, jak já to vidím.

Michal Novotný

Podle mne nejde o kost jako pevnou část těla, ale o kost jako o stravu, o pokrm. Slovo kost v tomto významu je uvedené ve Slovníku spisovného jazyka českého jako zastaralé, z němčiny pocházející. Ti, kdo umějí německy, vědí, že kosten znamená ochutnat, okusit. Když tedy dnes řekneme o nějaké ženě, že je kost, opakujeme tím slova našich předků, kteří na rozdíl od nás německy běžně uměli, a tudíž věděli, že říkají: to je žena k nakousnutí, k ochutnání. S kostí jako částí těla to nesouvisí.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.