Je to na draka

28. červen 2005

Dnes bude naše povídání dračí. Promluvíme si o jazykovém zákulisí slova drak a také o tom, jak vznikla některá rčení, v nichž se slovo drak vyskytuje. Slovo drak je cizí, tedy správně řečeno přejaté. Do češtiny se asi dostalo přes latinu, kde draco vzniklo z řeckého drakon, což asi pochází od slovesa dérkomai, hledím. Takže drak byl nejspíš pojmenován jako "tvor s hrozivým zrakem". Draků je mnoho druhů, vyskytují se v mytologii mnoha národů po celé naší planetě, zvláště Číňané si v nich libovali a dosud libují.

Nejvznešenějším slovním spojením z těch, v nichž se drak vyskytuje, je dračí setba. Je to spojení knižní a říká se tak dílu či práci, která přináší zhoubu. To vychází ze staré řecké báje, v níž Kadmos, mimochodem bratr Europy, zabil draka, na radu bohyně Athény mu vytrhal všechny zuby a zasel je do země. Z této dračí setby okamžitě vyrostli vojáci, kteří si to hrozivě namířili proti svému stvořiteli. Ten nezaváhal, hodil mezi ně kámen a vojáci se navzájem skoro pobili. Zbylo jich jen pět, kteří Kadmovi pak sloužili.

Michal Novotný

V běžné řeči mnohem užívanější jsou slovní spojení vzít draka, které znamená totéž jako vzít roha, tedy rychle zmizet, a rčení je to na draka, které používáme, když chceme říct, že je to špatně, že je to na nic. Pokud jde o spojení vzít draka, po vysvětlení jeho vzniku pátrám už delší dobu, u odborníků jsem se však ničeho nedopátral. Takže si zaspekuluji a řeknu, že to rčení snad může souviset s průhlednějším spojením běží jako drak, tedy rychle, nebo možná také se spojením vem tě drak. V obou případech jde o rychlý pohyb... Se rčením je to na draka je naopak všechno jasné. O draka jako pohádkovou příšeru nejde. Do eufemistické podoby drak se tady změnilo, zkomolilo německé Dreck, což znamená špína, kal a přímo výkal. Takže s drakem z tohoto rčení souvisí pendrek, který se tak jmenuje, jak jsem už jednou říkal, podle podoby s medvědím - výkalem.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.