Jediný středočeský hospic najdete v Čerčanech

7. červen 2009

Hospic Dobrého Pastýře v Čerčanech zahájil svůj provoz v září loňského roku a od té doby jím prošly desítky pacientů. Je určen pro nevyléčitelně nemocné. Zařízení se liší od nemocnice tím, že kromě zdravotnické péče poskytuje pacientům také možnost kvalitně prožít poslední chvíle života. Čerčanský hospic navštívila redaktorka Eva Skuhrovcová...

Hospic pacientovi zaručuje, že nebude trpět nesnesitelnou bolestí, a bude vždy respektována jeho lidská důstojnost. V posledních chvílích takový člověk nezůstane sám.

Čerčanský hospic, jediný ve Středočeském kraji, nabízí celkem třicet lůžek. Lidé, kteří se doma částečně dokáží starat o své nemohoucí blízké, mohou využít terénních zdravotně sociálních služeb hospice. Posádka zdravotníků tak vyjíždí za svými klienty do okruhu padesáti kilometrů.

Hospic v Čerčanech se podařilo zřídit občanskému sdružení TŘI. Jeho členové chtěli vytvořit prostor, kde by se mohly posilovat mezilidské vztahy, ať v chvílích těžkých životních situací, tak při odpočinku a chvílích příjemných. Proto má v areálu hospice vyrůst také kostel Nejsvětější Trojice a komunitní centrum. Už teď ale v místě provozovatelé pořádají řadu akcí a křesťanských slavností pro veřejnost.

Za necelý rok fungování hospice se ukazuje, že shánění peněz na jeho provoz je velmi složité. Společnost a stát zatím taková zařízení nepodporují tak, jak by si zasloužila. Často přispívají jednotlivci. Pokud chcete patřit mezi ně, podívejte se na www.centrum-cercany.cz nebo se jeďte osobně podívat do Čerčan do Sokolské ulice 584.

autor: Eva Skuhrovcová
Spustit audio