Jermanová vyzvala novou šéfku Čapkova památníku Seidlovou k rezignaci

20. květen 2019 16:32

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) vyzvala novou ředitelku Památníku Karla Čapka ve Strži u Dobříše Alici Seidlovou, aby zvážila rezignaci. Hejtmanka to v pondělí řekla novinářům. Alice Seidlová už hejtmance svoji rezignaci oznámila. Na funkci rezignuje k datu 27. května 2019. Nová ředitelka je snachou krajského radního pro školství Zdeňka Seidla (ČSSD).

Členy některých uměleckých organizací udivilo vyjádření Seidlové do médií, že Čapkovo dílo zná ze školy a památník navštívila jako studentka. Vyzvali proto hejtmanku, ať zveřejní koncepci nové ředitelky památníku, s níž uspěla ve výběrovém řízení.

Znepokojení nad jmenováním Seidlové vyjádřily Herecká asociace, Český filmový a televizní svaz FITES a Společnost Ferdinanda Peroutky. Herecká asociace a FITES vyzvaly Pokornou Jermanovou k prověření soutěže, podle hejtmanky ale bylo výběrové řízení v pořádku.

„Znepokojeni jsme rovněž faktem, že Památník Karla Čapka pod vedením nové ředitelky již fakticky ukončil či ukončuje spolupráci s lidmi, kteří jej v 90. letech zachránili a nadále jej rozvíjeli,“ stojí v dopise, ve kterém Společnost Ferdinanda Peroutky kritizovala Seidlovou. Pod dopisem jsou kromě předsedy spolku Martina Gromana podepsáni například Petr Pithart, Terezie Kaslová či Jindřich Šídlo.

‚Čapka zná ze školy‘

Seidlová je snachou krajského radního pro školství Zdeňka Seidla (ČSSD). Na případ upozornil Deník N, podle nějž jednatřicetiletá právnička nemá k památníku ani Čapkovi bližší vztah. Členy spolku udivilo vyjádření Seidlové do médií, že Čapkovo dílo zná ze školy a památník navštívila jako studentka.

„Považujeme za podstatné, aby ředitel takové instituce jevil o dílo osobností představovaných v Památníku Karla Čapka zásadnější zájem,“ napsali kritici. Deník N poukázal i na vazby Seidlové na ČSSD, která ve středních Čechách vládne s ANO. Zástupci kraje tvrdili, že příbuzenský poměr k radnímu ani další zmíněné okolnosti neměly na výběr Seidlové vliv.

Plány nové ředitelky

Novináři v pondělí na tiskové konferenci obdrželi třístránkový dokument shrnující krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé cíle nové ředitelky. Seidlová v něm mezi prvními kroky avizovala dokončení výstavby čističky odpadních vod, upgrade návštěvnického zázemí, revizi zřizovací listiny či úpravu návštěvního řádu.

Ve střednědobém výhledu se zavázala k pořádání více než deseti výstav ročně tak jako dosud, každých pět až deset let mají být expozice obnovovány. Památník by měl mít také nové webové stránky a využívat efektivněji sociální sítě. Seidlová počítala i s větším využitím zahrady, například pro svatební obřady, a zatraktivněním místa pro cykloturisty. Dlouhodobá koncepce počítá s vícezdrojovým financováním provozu, sháněním dotací, sponzorů a podobně.

autor: ČTK
Spustit audio