Jeseníky

15. leden 2004

Včera jsem tu u příležitosti současných lyžařských zájezdů do našich hor mluvil o původu jména Krkonoše. A konstatoval jsem, že je hodně složitý a hodně nejasný. Dnes budu konstatovat totéž, tentokrát o příležitosti názvu hor moravských, totiž Jeseníků.

Nejprve co je úplně jasné. Především to, že Jeseníky se nejmenují podle města Jeseník, tohle dnes okresní město se česky jmenuje vlastně jen kratičkou dobu, až do roku 1947 to byl Frývaldov, což bylo z německého Freiwald či Freienwald; němečtí zakladatelé toho městečka si ho tedy pojmenovali jako "svobodný, volný les". Jedno město však při vzniku názvu Jeseníky určitou roli pravděpodobně hrálo. Je to město či městečko dnes už neexistující, zaniklo spolu s hradem Fürstenwalde někdy kolem roku 1471. Jmenovalo se Gesenke, což nepochybně souvisí s německým slovesem senken, snížit. Gesenke byla sníženina, údolí; to městečko, jak už městečka ležívají, leželo v údolí. Jeho jméno nepochybně souvisí s dnešním jménem Jeseníků, obě pojmenování jsou si zjevně podobná, přičemž Gesenke zní spíš německy, zatímco Jeseníky spíš česky. Ale co bylo dřív? Jsou Jeseníky počeštěnou variantou německého Gesenke nebo je to naopak? Odborníci nevědí, i když za pravděpodobnější pokládají variantu, která je uvedena v knížce Zeměpisná jména Československa. Cituji: "Údolí, kde zaniklo městečko Gesenke, se zřejmě jmenovalo Jeseník (byl to původně název "jesenného potoka", tj. tekoucího v jasanovém porostu)... Jméno Jeseník bylo v poněmčené podobě Gesenke přeneseno na městečko...a v němčině pak přikloněno ke srozumitelnému významu sníženina... Památkou na zaniklé městečko bylo nejprve pomístní jméno Gesenk, jež se pak přeneslo na celé údolí a nakonec se stalo jménem pohoří, přičemž se počeštilo zpět na Jeseníky."

Zbývá dodat, že pojmenování stromu jasan, které asi dalo jméno nejen Jeseníkům, ale i třeba Jesenicím, je hodně staré, indoevropské, podle některých badatelů možná ještě předindoevropské.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.