Ježíškova vnoučata opět plní přání osamělým seniorům. Začal už 7. ročník charitativního projektu Českého rozhlasu

14. listopad 2023 14:00

Začal již 7. ročník charitativního projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Dárci tak opět mohou plnit hmotná i nehmotná přání seniorům. 

V polovině září pracovníci stovek zařízení pro seniory v Česku sesbírali rozmanitá přání svých klientů a klientek, jejichž splnění se většina z nich dočká do Štědrého dne. Dostupná jsou na webu Ježíškova vnoučata, kde si je dárci snadno zarezervují.

„Ta přání je možné filtrovat podle kraje, města, odhadované ceny, i podle typu toho přání, jestli jde o zážitek nebo to materiální dárek. A pak si jednoduše přání zarezervovat a detaily doladit s pečovatelem nebo pečovatelkou, kteří jsou takovou nezbytnou spojkou mezi dárci a samotnými seniory,“ popisuje Gabriela Drastichová, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Odstartoval 7. ročník Ježíškových vnoučat

Zapojování seniorů v domácnostech

Snahou tohoto ročníku je zaměřit se více i na osamělé seniory žijící mimo zařízení sociálních služeb, kterým dárky od Ježíškových vnoučat zprostředkují terénní pečovatelky, dobrovolníci neziskových organizací a pracovníci sociálních odborů.

„Zapojování seniorů, kteří žijí samostatně v domácnostech, je pro nás moc důležité a vytyčili jsme si to jako letošní prioritu,“ potvrzuje Gabriela Drastichová.

Plnění finančně nákladnějších přání

Ježíškova vnoučata můžou lidé podpořit také finančně, některá přání jsou totiž nákladnější. Finančně můžete přispět na portálu Darujme.cz.

„Hradíme tak nákladná přání, kterými jsou zejména invalidní vozíky nebo geriatrická křesla. A z té veřejné sbírky dovyplňujeme všechna přání, která unikla pozornosti našich dárců tak, aby skutečně každý našel to své přání splněné, i když ne třeba už pod vánočním stromečkem.

Poslechněte si celý rozhovor s ředitelkou Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabrielou Drastichovou.

autoři: Český rozhlas ,
Spustit audio