Jsem rád, že ještě mohu do divadla chodit zadním vchodem, těší 90letého herce Milana Koníčka

16. srpen 2023

90letý Milan Koníček hraje v mladoboleslavském městském divadle od roku 1995. Profesionálem se ale stal až prakticky v důchodu, před tím pracoval ve Škodovce. S hercem natáčel reportér Radek Duchoň.

Milan Koníček začal hrát profesionálně až v důchodu. 33 let před tím pracoval v automobilce Škoda. I přesto účinkoval 90letý divadelník v 55ti hrách a téměř dvou tisících představeních. Pochvaluje si hlavně postavu Franklanda v Psovi baskervillském nebo Chlopova v Revizorovi.

Milan Koníček

Herci Milan Koníček a jeho kolegyně Lucie Matoušková se vřele objímají se před budovou mladoboleslavského divadla, několik měsíců se totiž neviděli.

„Milan byl můj úplně první jevištní partner, protože první věc, kterou jsem zkoušela, tak byla Lucerna s panem Pleskotem a my jsme tam měli spolu dva výstupy. Jenom takhle ve dvou. On mě krásně uvedl do toho divadelního provozu a staral se o mě,“ vzpomíná Lucie Matoušková.

Říkají mu Milánek

Milana Koníčka ale mají rádi všichni jeho kolegové.

Herec Milan Koníček z mladoboleslavského městského divadla

„Jsou tu na mě laskaví. Vědí, že už hůř slyším, tak když nerozumím, co na druhé straně portálu říkají, tak máme znamení. Pomáhají mně, kde můžou,“ těší oblíbeného herce.

V divadle neřeknou panu Koníčkovi jinak než Milánek a z jejich slov čiší úcta k starému bardovi. Podle správce divadla Ladislava Staňka umí Milánek zázraky:

„Pro mě znamená vlastně takový čistý srdce a čistý jádro té herecký profese. Je člověk, který ve svým věku dokáže dělat zázraky, jak na jevišti, tak i mezi lidmi, protože když přijde, tak vnese do toho kolektivu úplně jiný jiný světlo."

Herec Milan Koníček

Milan Koníček si poprvé zahrál divadlo u ochotníků, a to jako devítiletý v roce 1942. Vyzkoušel si i malé roli ve filmu, třeba Dívka a kouzelník s Ivanem Trojanem v hlavní roli. A do hereckého důchodu se rozhodně nechystá, na jevišti mladoboleslavského divadla ho diváci uvidí hned v září a po celou příští sezónu.

„Jsem rád, že jsem na světě a hrozně rád, že můžu chodit do tohoto divadla ještě zadním vchodem," říká 90letý bard.

A ukázku z jeho účinkování ve hře Pes baskervillský si můžete poslechnout hned, v reportáži Radka Duchoně.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio