Jubilejního 45. ročníku Pochodu Praha - Prčice se zúčastnilo méně turistů než loni

16. květen 2010

Kondici více než čtrnácti tisíc účastníků prověřil 45. ročník legendárního pochodu Praha - Prčice. Vydat se mohli na některou z devatenácti tras dlouhých od 13 do 70 kilometrů. Na cyklisty čekaly pak čtyři trasy. Proti loňsku bylo turistů o 2 500 méně. Organizátoři to přičítají k nepříznivým předpovědím počasí, které se ale nakonec nevyplnily. Na Pochod Praha - Prčice vyrazila s mikrofonem i redaktorka Jana Huzilová. /BOHATÁ FOTOGALERIE/

Na nejdelší trasu dlouhou 70 kilometrů odstartovalo od stanice metra Háje v Praze 405 lidí, tedy o čtyři více než loni. Nejvíce lidí vyšlo z votického náměstí, a to 2 341. To mrzelo jednoho z hlavních organizátorů Petra Karlovského, protože podle něj je to trasa určená hlavně pro děti. Nejkratší trasa dlouhá 13 kilometrů byla určena tělesně postiženým. Zdolalo ji 71 vozíčkářů. V cíli byli většinou spokojení, po cestě jim byla ale zima.

Jako první dojeli do cíle cyklisté, na čtyři připravené cyklotrasy jich nejvíce vyrazilo z Tábora. Na Vítkově náměstí v Sedlci - Prčici se to pak hemžilo stánky s jarmarečním zbožím, linula se vůně palačinek i grilovaných pstruhů a pivo teklo proudem.

První turisté se na pochod krajinou středních Čech vydali 17. dubna 1966. Bylo jich 469 a jejich původním záměrem bylo pěšky překonat vzdálenost 100 tisíc loktů českých. Z akce se po letech stal nejmasovější dálkový pochod s nejdelší nepřerušenou tradicí v České republice. Rekordního pochodu v roce 1981 se zúčastnilo 35 732 lidí, kteří šli po dvou desítkách různých tras.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio