Kaňská malotřídka končí?

14. leden 2005

Základní malotřídní škola v kutnohorské městské části Kaňk zřejmě letos skončí. Počet dětí, jež ji navštěvují, klesá. Každého žáka v ní město dotuje 110 000 korunami, zatímco v ostatních školách se tato částka pohybuje kolem 4000 až 6000 korun. "Situace je neudržitelná," řekl starosta Ivo Šalátek.

Budova školy je podle něj velká, z velké části nevyužitá a náklady na její provoz jsou obrovské. Dotace ze státního rozpočtu jsou přitom minimální, protože vycházejí z počtu dětí. Podle starosty se radnici vyplatí zajistit pro děti z Kaňku dopravu do jiných škol ve městě, vyjde to prý podstatně levněji. Obyvatelé této městské části před časem slíbili městu, že děti do školy na Kaňku přihlásí. Slib ale podle starosty nedodrželi. "Ani Kaňkováci samotní nevyužívají školu stoprocentně, a tím jí dávají poslední ránu," dodal. Vedení města podle něj zastává názor, aby se škola příští školní rok už neotevřela. Konečné slovo ale budou mít zastupitelé.

O školu se naopak nemusejí obávat v další městské části Malíně, jejíž uzavření před časem také hrozilo. Rodiče do ní ale nakonec zapsali další děti. Žáků navíc přibývá i v souvislosti s tamním rozvojem výstavby rodinných domků. Je tedy předpoklad, že dětí bude dost a škola bude vytížena, dodal starosta.

Spustit audio