Karel IV. po roce zavítal do středních Čech

8. červen 2009

O uplynulém víkendu opět král a císař Karel IV vezl korunovační klenoty z Pražského hradu na Karlštejn. Doprovázela ho choť Alžběta Pomořanská a početná skupina vznešených pánů, urozených dam, pážat a kejklířů. V královské družině nechyběl ani náš zvláštní posel Pavel Pavlas.

Císař se vydal na cestu z Pražského hradu v sobotu dopoledne. Zastavil se na pražské Kampě a v Černošicích, noc na neděli strávil na dobřichovickém zámku.

Druhý den pak navštívil Lety, Řevnice a Hlásnou Třebáň, až konečně odpoledne spatřil zdi hradu Karlštejn. V podhradí mu na uvítanou zahrála skupina Třehusk.

Karla IV. také pozdravil tamní rychtář neboli starosta Miroslav Ureš. Ten Českému rozhlasu Region prozradil, že by byl rád, aby se královský průvod konal i v příštích letech.

Letos poprvé totiž průvod nepořádal Středočeský kraj, ale obce berounského regionu. Kraj se pořádání zřekl, protože se mu tato akce zdála drahá.

Po projevu k poddaným se císař v podání herce Vladimíra Čecha vydal na hrad. Při té příležitosti nám vysvětlil, že se na tuto roli nijak nepřipravuje a projevy si vymýšlí.

Poté vystoupal několik desítek schodů ke vchodu do Kaple svatého kříže. Nechal si ji odemknout a uložil tam korunovační klenoty. V kapli se také pomodlil se a odešel sám rozjímat. Jeho družina se pak na nádvoří hradu veselila až do večera.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio