Kařezské rybníky jsou oázou ptáků i lidí. Největší z nich překvapivě přetíná železniční trať

4. září 2018
Česko – země neznámá

Někdo přes ně jezdí vlakem na trase Praha – Plzeň, jiný jejich třpytivou hladinu zahlédne cestou po dálnici D5 mezi Plzní a Prahou. Řeč je o soustavě čtyř rybníků, které dohromady tvoří jedinečnou přírodní památku Kařezské rybníky. Nachází se jižně od obce Kařez v Hořovické brázdě. Soustavu tvoří dva větší a dva menší rybníky. Větší Hořejší a Dolejší Kařezský rybník napájí Zbirožský potok, menší Bechyňský a Němec napájejí jeho drobné pravostranné přítoky.

 


Zajímavostí je, že největší z rybníků - Dolejší Kařezský o rozloze 23 hektarů - přetíná železniční trať a rozděluje ho na dvě části spojené průlivem pod přemostěním. Práce na železniční trati v 19. století byly tak kvalitní, že při modernizaci železničního koridoru v roce 2012 zůstalo veškeré podloží v rybníku beze změn. To prý tvoří rošty z proutí.

Přírodní památka Kařezské rybníky je snadno dostupná od silnice spojující obce Kařez a Kařízek, stejně tak jako z obou železničních zastávek stejných názvů na trati 170. Od železniční zastávky Kařízek vede červená turistická značka směrem na Hořovice. Trasa vás provede mezi Hořejším Kařezským a Bechyňským rybníkem.

Ze zajímavých druhů ptáků tu žije například strnad rákosní, moudivláček lužní, pochop rákosní nebo bekasina otavní. Rezervací pravidelně táhne asi deset druhů ptáků, mezi nimi několik druhů vodoušů, kulík obecný nebo slučka malá. Žije tu i řada chráněných obojživelníků.

V břehovém porostu orobince můžete vidět tažnou slučku malou nebo pisíka obecného. Dále se zde vyskytuje moták pochop, potápky, labutě nebo rákosníkové. Na blízkých vlhkých loukách rostou vzácné druhy rostlin jako je prvosenka, upolín nebo prstnatec.

autor: Pavel Halla
Spustit audio