Kauza Rath: Odvolací soud uznal exhejtmana vinným v druhé větvi jeho korupční kauzy, trest mu prodloužil o rok

21. červen 2022, aktualizováno

Pražský vrchní soud rozhodl ve druhé větvi korupční kauzy Davida Ratha, která se týká nemocničních zakázek. Davida Ratha a firmu Metrostav včetně její dceřiné společnosti uznal vinnými.  Exhejtmanovi prodloužil již dříve uložený sedmiletý trest o rok. Bývalý politik se bude muset minimálně na několik měsíců vrátit do vězení.  Jak řekl ČTK, rozsudek soudu bere takový, jaký je. Víc ho komentovat nehodlá. 

Ústřední trojicí projednávané kauzy je stejně jako v první větvi případu někdejší hejtman David Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott.

Bývalému středočeskému hejtmanovi prodloužil předloni prvoinstanční soud o rok sedmileté vězení. Státní zástupce ale pro něj chtěl přísnější trest. Za přijímání úplatků a manipulace se zakázkami žádal pro Ratha k sedmiletému alespoň 2,5 roku za mřížemi navíc.

Manželům tehdy uložil soud také osmileté tresty, což je o dva roky víc, než dostali v první části kauzy. Také pro manžele Kottovy chtěl státní zástupce přísnější tresty.

Obhájci naopak žádali zproštění obžaloby. Podle Rathových advokátů není třeba bývalého politika znovu posílat do vězení. Prvoinstančním soudem uložený 18milionový peněžitý trest pak považují za likvidační.

Čtěte také

Největší česká stavební firma Metrostav má podle nepravomocného verdiktu zaplatit deset milionů korun a nesmí se po tři roky účastnit veřejných zakázek.

Firma vinu odmítá. Zákaz by měl podle ní dopady i na fiskální politiku Česka a pro stavební firmu by znamenal snížení tržeb o 33 miliard korun. Státní zástupce nyní naopak požadoval, aby se zákaz rozšířil i na dceřinou společnost Metrostav Infrastructure.

Exhejtman si už odpykával sedmiletý trest za ovlivňování tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku.

autoři: Marie Veselá , Von
Spustit audio