Kladenská huť Poldi byla na třetí pokus vydražena za 256 milionů korun

30. srpen 2018 07:47

Kladenská huť Poldi byla na třetí pokus vydražena za 256 milionů korun. Vydražitelem je podle insolvenčního správce společnost Elaria Group založená letos v dubnu, na dražbě ji zastupovala žena hovořící cizím přízvukem. Novinářům nechtěla říct, koho zastupuje ani jaké jsou plány vítězné společnosti.

Vyvolávací cena byla 160 milionů korun, hodnota podniku je podle znalce o 20 milionů vyšší. Předchozí dvě dražby byly zmařeny, vydražitelé za podnik ve stanovené lhůtě nezaplatili. Podnik, který je jen částí někdejšího rozsáhlého koncernu, je od loňského prosince v konkurzu. Výroba stojí a zaměstnanci dostali výpovědi.

Firmy Poldi a Poldi Trade byly poprvé vydraženy letos v dubnu za 261 milionů, vítězná firma Compagnia del mediterraneo Steel založená krátce před dražbou ale včas nezaplatila. Podobná situace se opakovala po červnové dražbě, v níž uspěl podnikatel Jindřich Vlček se společností Warhols Hold. Částku 251 milionů ve stanovené lhůtě také neuhradil. Po případném třetím neúspěšném pokusu o běžné vydražení by následovala přísnější exekuční dražba.

Podle obchodního rejstříku společnost Poldi dosud patří skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru. Fungování před lety začaly komplikovat dluhy, například dodavatelům materiálů, energií a dalším, které dosáhly stovek milionů korun. Následkem bylo zpožděné vyplácení mezd i o několik měsíců. Loni byl provoz podniku většinou zastavený.

Soud loni v březnu povolil reorganizaci firmy, vedení se ale nepodařilo splnit podmínky, například splacení dluhů, jež vznikly před úpadkem společnosti. Pomoci měl nový investor, jednání však nevyšla. V Poldi dříve fungovaly provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování. V obou firmách Poldi a Poldi Trade ještě donedávna pracovalo 150 lidí.

Stejně jako ve dvou předchozích kolech uspořádal insolvenční správce pro potencionální kupce dvě prohlídky. Podle advokátní kanceláře Žižlavský, přišli si Poldovku prohlédnout i zájemci z Číny. 

Po minulých dražbách kupci nezaplatili a dražby tím pádem byly zmařené. Teď bude mít případný vydražitel čas na zaplacení do 1. října. Pokud ani tenhle pokus prodat Poldovku nevyjde, nastaví insolvenční správce přísnější pravidla „Měla by tam být složená vyšší dražební jistota, naše představa se pohybuje kolem 90 milionů korun,“ vysvětlil insolvenční správce Michal Žižlavský.

autor: Kristýna Vašíčková | zdroj: ČTK
Spustit audio