Kladno rozsvítilo vánoční strom splněných přání i s trhy bez ohledu na restrikce. Akci prověřuje policie

28. listopad 2021

Vánoční strom splněných přání s obálkami s dopisy z dětských domovů v Kladně v sobotu rozsvítili navzdory vládnímu zákazu. Tradiční akci s kulturním programem na místě sledovaly stovky lidí. Vánoční trhy přejmenoval magistrát na celoroční 

Vystoupením žáků místní základní umělecké školy odstartoval kulturní program na kladenském Náměstí Starosty Pavla. A o více než hodinu později tu slavnostně rozsvítili Vánoční strom splněných přání s přáníčkami dětí z dětských domovů. Akci přihlížely tisíce lidí.

Magistrát tvrdí, že původní adventní trhy zrušil a stánky na náměstí jsou součástí celoročního tržiště. Stalo se tak poté, co vláda rozhodla kvůli stále se horšící covidové situaci o zákazu konání vánočních trhů, prodeji alkoholických nápojů ve stáncích či uzavření restaurací a barů ve 22 hodin. 

Tradiční akci tak nyní prověřují kladenští policisté. "Prověřují, zda nedošlo k porušení vládních opatření v souvislosti s povoleným počtem osob na místě," uvedla středočeská policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Primátor Milan Volf z Volby pro Kladno se obhajuje tím, že do přípravy akce město vložilo spoustu času i peněz. "Z nějakého alibistického důvodu by asi bylo lepší nic nedělat, ale pro nás je přednostní, aby lidi měli vánoce," řekl. 

Ti, kteří na náměstí nedorazili, mohli rozsvěcení stromu s programem sledovat on-line.

Většina ostatních středočeských měst i Praha vánoční stromy rozsvítily bez účasti veřejnosti. 

autoři: Karolína Burdová , jum
Spustit audio