Klimatizaci na noc používejte velmi opatrně. Místnost pouze vychlaďte a pak otevřete okno

22. srpen 2018

V  horkém počasí mnoho lidí špatně usíná. Problém nevyřeší ani používání prostěradel místo letních přikrývek. Horký vzduch, který se v místnosti za den nahromadí, ale způsobuje, že se potíme vedrem. A to přesto, že noc většinou přinese mírné ochlazení.  Je ale velkou chybou, pokud právě v ložnici používáte naplno klimatizaci. Špatně používaná klimatizace působí zdravotní problémy. O ložnici a autě to platí ze všeho nejvíce.

Jak problémům předejít radí MUDr. Petr Grenar

Nejprve všeobecná pravidla používání klimatizace, ať už jste kdekoliv.

Klimatizovaná místnost by měla mít oproti venkovnímu prostředí teplotu nižší maximálně o 7 °C. Někteří odborníci radí aby rozdíl byl ještě menší, ideálně pouze 5 °C . Rozhodně nechoďte z horka rovnou pod maximálně nastavenou klimatizaci nazí přímo pod ventilátor… Při nesprávném používání dochází k tepelnému šoku, na který organismus negativně reaguje. Časté jsou také bolesti zad, hlavně úponů, respirační onemocnění nebo onemocnění močových cest.  Právě v létě jsou z těchto důvodů časté angíny. To souvisí s tím, že organismus kolísá mezi tepelnými extrémy a není v rovnováze. Zásadní věc tedy je klimatizovat pomalu a neagresivně, takže klimatizaci vlastně na sobě ani moc necítíme. Tepelný šok ale způsobuje i nadměrný průvan a může vám způsobit stejné imunitní reakce, jako při špatné používané klimatizaci.

Kdy nám může klimatizace nejvíce uškodit?

Zcela zásadní věc je neklimatizovat na noc když jdeme spát. Pokud se chcete ve vedru konečně vyspat a řešíte to nastavením klimatizace na maximum, hrozí vám přechlazení… Ještě horší je usnout přímo pod ventilátorem, kdy chladný vzduch proudí přímo přes Vás. Stačí pouze několik hodin a způsobíte si velké bolesti zad a úponů, respirační problémy nebo nepěkné angíny. Někdy se reakce projeví až za několik dnů, ale vždy se jedná o nepříjemné zdravotní problémy.

Znamená to, že bychom vůbec neměli mít klimatizaci v ložnici?

Nikoliv, ale musíme vědět jak jí používat. V noci už je vzduch poněkud chladnější, ale problém je, že místnosti jsou za celý den velmi vyhřáté. Ideální tedy je místnost kde spíme vychladit klimatizací před tím, než jdeme spát. Klimatizaci zapnete na maximum, ovšem jakmile se už chystáme ke spánku, je nutné klimatizaci vypnout a pouze otevřít okno. Takto vytvoříme v ložnici poměrně přirozené prostředí.

Proč máme největší zdravotní následky právě při používání klimatizace během spaní?

Jedna věc je teplotní šok, o kterém jsme už mluvili. Vzduch, který vychází z klimatizace, je velmi suchý a přeschlý. Způsobuje problémy na sliznici. Pokud takto promísíte vzduch z klimatizace a vzduch venkovní, je to nejlepší řešení. Venkovní vzduch je vlhčí a pomůže uchovat v místnosti přirozené prostředí. Bude vám příjemně, teplota bude snesitelná a hlavně nebudete mít žádné zdravotní následky.

Ale co mimo domov? Kde bychom měli být obzvláště ostražití?

Ano, zajisté. Především v autě. Tady dvojnásob platí, aby nastavená teplota klimatizace byla oproti venkovnímu prostředí pouze o 6°C minus proti venkovní teplotě. Z vozidla častěji vystupujete a nastupujete a organismus na to musí reagovat. Proto mnohem více hrozí tepelný šok, který je v tomto případě mnohem výraznější. Asi všichni máme zkušenost, že celý rok nemáme angínu, jedeme na výlet s klimatizovaným vozem a večer dojedeme a už nás velmi bolí v krku. Je to právě tepelný šok z velkých teplotních rozdílu, kdy organismus není schopen najít rovnováhu.

Spustit audio