Kluk 2

11. únor 2004

Včera jsem tu načal téma slova kluk, kterým dnes v češtině označujeme nedospělou osobu mužského pohlaví, které však ve staré češtině znamenalo něco úplně jiného, totiž původně hrot šípu a později šíp celý.

Na cestě od starého pojmenování zbraně k dnešním klukům, klučinům a kloučkům jsem se včera zastavil těsně před koncem. Řekl jsem, že důležitou součástí starých i dnešních šípů a koneckonců i dnes módních šipek je opeření na konci. Bez něj šípy a šipky špatně létají, neplní svou funkci, a tak se staročeské slovní spojení kluk nepeřený stalo obecným pojmenováním všeho, co není funkční, co je k ničemu. Také lidí, kteří nejsou k ničemu - lenochů, budižkničemů. A slíbil jsem, že dnes řeknu, jak to souvisí s dnešními kluky.

Těm, kteří někdy měli v rodině pubertálního mládence, nemusím dlouho vykládat, jak se mnozí takoví hoši dejme tomu mezi třinácti a sedmnácti chovají a jak vypadají. Velmi často jen tak čučí s prominutím do blba. Když už je člověk přiměje k nějaké práci, vydají se za ní pomalým klátivým krokem. Obvykle jsou líní i odpovědět nám na prostou otázku; když to dobře dopadne, tak po způsobu idiotů jen tak zahučí. Na pohled lenoši a budižkničemové. Že takové chování není vynálezem moderních pubescentů, vidíme právě ze slova kluk. Tím, že se stejně chovali i staročeští dospívající, zachovali nám slovo kluk. Slovním spojením kluk nepeřený, označujícím věci a lidi neužitečné se totiž říkalo také zmíněným napohled líným a neužitečným pubescentům. A pak se to zkrátilo na pouhé kluk, zapomnělo se, že kdysi šlo o nadávku, sama nadávka se také zapomněla a zapomněl se i úplně původní význam slova kluk, tedy šíp, respektive jeho hrot. A zůstala jen hezká slova kluk, klukovina, klučina, klouček a klouče.

Abych o výrazu kluk řekl úplně všechno, musím dodat, že se neví, jak samotné slovo kluk jako pojmenování hrotu šípu vzniklo. Václav Machek ve svém slovníku říká, že snad souvisí se slovesem klovat, ve slovníku Jana Rejzka se zase upozorňuje, na makedonské kluka, tedy klepat, bodat. Druhý můj dodatek se týká toho, že teorie o vzniku slova kluk ze staročeského pojmenování šípu je sice dnes obecně přijímaná, ale není jediná. Dříve někteří badatelé podle všeho nesprávně soudili, že výraz kluk je cizí, že vznikl z německého klug, chytrý, prohnaný.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.