Knížská skála na jihu Plzeňska je nabitá silnou zemskou energií. Navíc je krásným kouskem přírody

30. leden 2019
Česko – země neznámá

Knížská skála na jihu Plzeňska je podle některých odborníků na zemskou energii doslova nabitá pozitivní silou. Ať už na ni věříte nebo ne, je to krásný kousek přírody. Knížská skála se nachází asi kilometr a půl od centra obce Řenče na jihu Plzeňska.

Kde se vzal její prapodivný název Knížská? Nemá to nic společného s kněžími, jak by se na první pohled mohlo zdát. Knížská skála leží totiž na katastru malé vesničky jménem Knihy, dříve Knije. Proč má vesnička právě tento název, už dnes není známo, ale v každém případě se právě po ní jmenuje zmíněná skála.

Knížská skále se nachází ve výšce 565 metrů nad mořem. Tvoří ji dvě skalnatá uskupení. Kromě hlavní skalky plné záhybů a prohlubní je to ještě o několik desítek metrů dál samostatně stojící mohutný balvan. Podle Pavla Kozáka a jeho knihy Tajemná místa Plzeňska je právě na tomto místě silné magnetické pole. Pozitivní energie tady prý ze země vyvěrá 400 krát silněji než jinde.

Byli tu i Keltové

Na rozdíl od jiných energetických míst, kde je bod nejsilnější energie přímo označený, tady žádnou značku nenajdete. I to přidává na dobrodružnosti hledání údajně nejsilnějšího místa. Ale na své si tu přijdou i všichni milovníci krásné přírody. Je tu ticho a klid. Nejspíš i proto, že sem nevedou žádné turistické značky.

Na jedné straně větší skály je i ohniště. Tam si, za předpokladu že se budete chovat ohleduplně ke zdejší přírodě, můžete opéct špekáček, až si ke Knížské skále v létě naplánujete výlet. A kdybyste k ní náhodou netrefili, jistě vám rádi poradí na obecním úřadě v obci Řenče.   

autor: Pavel Halla
Spustit audio