Kokořínsko, Rakovnicko, Voticko a Dobrovicko se stanou během srpna součástí integrované dopravy Středočeského kraje

5. srpen 2020

Na měsíc srpen 2020 jsou naplánovány ve spolupráci organizací IDSK a ROPID hned čtyři integrační projekty ve Středočeském kraji. V této integrační vlně, která se dotkne 149 středočeských měst a obcí, bude zavedeno celkem 37 nových autobusových linek integrované dopravy. „Nové autobusové linky integrované dopravy vyjedou v oblastech Kokořínska, Rakovnicka, Voticka a Dobrovicka,“ říká radní pro dopravu František Petrtýl (ANO 2011).

Integrace autobusové dopravy v oblasti Kokořínska proběhne od 8. srpna a bude zde zavedeno 9 nových linek (689–697), změněny budou stávající linky PID 474 a 668. Zrušeno bude 17 linek mimo systém PID. Provoz autobusových linek PID bude zaveden nebo rozšířen na území dalších 33 měst a obcí Středočeského, resp. Libereckého kraje. Zejména bude rozšířena dopravní obslužnost v relacích Mělník – Kokořín a Mělník – Mšeno, dojde ke koordinaci časů a odstranění souběhů železnice a autobusů v relaci Mělník – Mšeno i neefektivních souběhů autobusů v relaci Mělník – Liběchov. Nové spoje jsou zavedeny v mezikrajské relaci Mšeno – Dubá. Rozšířena bude také víkendová doprava do turisticky atraktivní oblasti Kokořínska zejména z Mělníka, kde budou zajištěny návaznosti na autobusy do Prahy.

Integrace oblasti Rakovnicka II navazuje na integraci Rakovnicka I, která byla spuštěna v prosinci 2019. Jedná se o integraci zbývajících autobusových linek na Rakovnicku. Zavedeno bude 13 nových linek PID (560–564, 570–576, 578), změněny budou 3 stávající linky PID (555, 581, 584), zrušeno bude 11 stávajících linek mimo systém PID a upraveny budou 3 stávající linky IDPK a také 2 vlakové linky PID (S53, S57/U57). Změna se dotkne 58 měst a obcí ve Středočeském, Plzeňském a Ústeckém kraji. Budou zavedeny i vybrané mezikrajské vazby. Jednou z priorit je například zavedení spojení s městem Plzeň s jedním garantovaným přestupem v obci Kralovice.

Součástí integrace dopravy bude od poloviny srpna i zbývající část Rakovnicka

Integrace oblasti Voticka bude zahájena 22. srpna a nově bude zavedeno 11 nových linek PID (500, 532, 550, 552–554, 556, 557, 566 až 568), zrušeno bude 19 stávajících linek mimo systém PID a upraveno bude 9 stávajících linek mimo systém PID. Změna se dotkne 21 měst a obcí ve Středočeském a Jihočeském kraji. I zde dojde k rozšíření nabídky spojů, zpravidelnění jízdních řádů a zpřehlednění linkového vedení. Zavedeny budou návaznosti mezi autobusy a rychlíky v Benešově.

Poslední zaintegrovanou oblastí bude v srpnu Dobrovicko, kde budou zavedeny 4 nové linky PID (416, 417, 418, 463), změněno bude 5 stávajících linek PID (432, 442, 499, 674, 676), zrušeno bude 11 stávajících linek mimo systém PID a upraveny budou 2 stávající linky mimo systém PID. Změna se dotkne 37 měst a obcí ve Středočeském kraji. Pro většinu obcí zůstane zachované přímé spojení na směny ve ŠKODA AUTO.

„Díky nouzovému stavu, který zde byl v nedávné době vyhlášen, došlo k posunutí všech integrací veřejné autobusové dopravy, což nás samozřejmě netěší, nicméně jsme rádi, že i přes tuto nepříjemnou situaci jsme se přenesli a díky usilovné spolupráci dotčených subjektů dnes můžeme říci, že tyto čtyři integrace jsou již připraveny a jejich spuštění bude pro občany ve Středočeském kraji znamenat komfortnější cestování v prostředcích veřejné autobusové dopravy“, uvedl Tomáš Duroň pověřený řízením organizace IDSK.

I v těchto čtyřech nově zaintegrovaných oblastech bude samozřejmě platit, že na jednu jízdenku budete moci využívat vlaky i autobusy. Jednotlivé přestupní jízdenky i výhodné časové kupony si cestující budou moci pořídit jednoduše třeba přes mobilní aplikaci PID Lítačka.

Podrobnosti o jednotlivých projektech včetně návrhů jízdních řádů najdete již nyní na webových stránkách: https://pid.cz/category/integrace/.

Další integrační projekty jsou naplánovány na podzim 2020, mezi nimi například Kutnohorsko či Berounsko.

zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje
Spustit audio