Koronavirový semafor v okolí Prahy zčervenal. Studenti středních škol v kraji zůstanou doma

2. říjen 2020 14:17, aktualizováno

Nemocných covidem 19 ve středních Čechách stále přibývá. Okresy Praha-západ a Praha-východ na koronavirovém semaforu zčervenaly, zbytek kraje je oranžový. O vývoji epidemie informovali hygienici. 

Poslední údaje středočeských hygieniků z 1. října vypovídají o tom, že v kraji přibylo 561 nemocných s prokázaným covidem-19, tři lidé zemřeli, 109 se jich vyléčilo. 

Ministr zdravotnictví za ANO Roman Prymula poznamenal, že přibývá pacientů ve věkových kategoriích 13 až 18 let, těžký průběh nemoci mají většinou pacienti nad 65 let.

"Okresy Rakovník a Kutná Hora, které byly původně zelené, zoranžověly. To znamená, že i tady začal komunitní přenos, který se nám ale daří monitorovat," poznamenala mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

Vyšší riziko nákazy hlásí naopak okresy Praha-východ a Praha-západ, kde se už odhalit kontakty s nakaženými u více než 50 procent případů nedaří. 

Podle středočeských hygieniků má onemocnění u pacientů v kraji z více než 85 procent lehký průběh. "Pouze u 1 až 1,5 procenta nakažených dochází k těžkému průběhu nebo úmrtí," doplnila Šalamunová. 

K dnešnímu dni je ve Středočeském kraji od začátku pandemie evidováno 8932 případů nákazy, nyní je nemocných 4074 lidí. "V absolutních počtech je Středočeský kraj dlouhodobě jedním z nejpostiženějších regionů, zejména některé okresy poslední dobou výrazně kopírují neutěšenou situaci v hlavním městě Praze, s níž jsou významně demograficky propojeny," uvedli hygienici na webu. 

Kvůli šířící se pandemii koronaviru začne v pondělí v Česku platit nouzový stav. Vysoké, vyšší odborné a střední školy budou pro prezenční výuku do 18. října uzavřeny. Omezení čeká i základní školy - žáci 1. a 2. stupně nebudou moct v hodinách hudební výuky zpívat, žákům 2. stupně odpadne tělocvik. Omezené budou i kulturní akce, zakázány jsou muzikály, opery a koncerty. Na bohoslužbách může být maximálně 100 lidí, ani oni nesmí zpívat.

autor: jum
Spustit audio