Kraj otevřel vlastní filmovou kancelář, která má nabízet zajímavé lokality k natáčení. Vede ji exposlanec Úsvitu Marek Černoch

24. leden 2019 16:12

Střední Čechy mají svou filmovou kancelář, která má do kraje lákat filmaře a pomáhat jim s výběrem atraktivních lokalit. Měla by spolupracovat s českými i zahraničními štáby a podpořit místní podnikatele a cestovní ruch.

Princezna ze mlejna, Chalupáři, Limonádový Joe nebo třeba Trpaslík. To jsou snímky, které filmaři točili ve středních Čechách. 

Aby si kraj vybírali i nadále, otevřelo hejtmanství ve čtvrtek Středočeskou filmovou kancelář. Jejím vedoucím je bývalý poslanec za hnutí Úsvit, v současnosti člen ODS Marek Černoch. 

"Střední Čechy jsou u filmařů jednou z nejvyhledávanějších lokalit, a to i díky tomu, že je to blízko Prahy, takže je sem dobrá dojezdová vzdálenost pro štáby," uvedl Černoch. 

Mezi nejoblíbenější destinace patří hrady a zámky - konkrétně Karlštejn, Křivoklát nebo Konopiště. Jsou to ale i přírodní scenérie kolem Sázavy nebo Vltavy. Hodně populární je lom Velká Amerika na Berounsku.

Kancelář chce ale přilákat filmaře třeba i do lesů v Brdech. Oblíbené jsou taky industriální objekty, továrny, doly nebo skanzeny.

Nabízet zajímavá místa chce i dokumentaristům a tvůrcům reklamních spotů a videoklipů. Štábům by měla kancelář pomáhat třeba s vyřizováním povolení na úřadech. 

Tím, že filmaři do kraje přijedou, zaměstnají místní obyvatele a zajistí obrat místním podnikatelům. 

autor: Martina Topinková
Spustit audio