Krajští radní rozhodli o stavební uzávěře kvůli tramvajím do Jesenice

2. prosinec 2019 18:29

V koridoru plánované tramvajové tratě z pražské Písnice do středočeské Jesenice bude platit stavební uzávěra. O vydání územního opatření rozhodli krajští radní.

Středočeský kraj prosazuje výstavbu tramvajových tratí z Prahy do Zdib, Jesenice a Průhonic. Nejdále v přípravě je první z nich. Podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) navržené tratě kopírují nejvytíženější dopravní tahy, které využívají lidé ze Středočeského kraje při cestách do metropole.

"Proto jsme již dříve přišli s vizí rozšíření tramvajové dopravy mimo hranice hlavního města. Jsem ráda, že se nám nakonec po diskuzích se zástupci Prahy podařilo najít společnou řeč a už můžeme podnikat kroky, které musejí nezbytně předcházet zahájení samotné stavby. Stavební uzávěra je jedním z nich," dodala hejtmanka.

Režim stavební uzávěry kvůli trati z depa Písnice do Jesenice bylo podle kraje možné stanovit tak, aby omezení nebo zákaz stavební činnosti postihoval vlastníky pozemků jen v nezbytně nutné míře.

Středočeské zastupitelstvo v polovině loňského roku schválilo pořízení aktualizace zásad územního rozvoje, odbor územního plánování a stavebního řádu následně zpracoval návrh územního opatření o stavební uzávěře pro koridor. Má za sebou již připomínkové řízení a proti jeho současné podobě nebyly vzneseny žádné námitky.

zdroj: ČTK
Spustit audio