Králův Dvůr a Zdice na Berounsku budou mít společnou městskou policii

3. květen 2021

Králův Dvůr a Zdice na Berounsku budou mít společnou městskou policii, o náklady se podělí podle počtu obyvatel. Strážníci ze Zdic by mohli dohlížet na pořádek v Králově Dvoře od druhé poloviny letošního roku. Sídlo strážníků zůstane ve Zdicích, v Králově Dvoře budou mít detašované pracoviště, informovala ČTK mluvčí královodvorské radnice Romana Šimková.

Veřejnoprávní smlouvu, na jejíž základě bude zdická městská policie hlídkovat v Králově Dvoře, už schválila zastupitelstva obou měst. Před podpisem ji ještě musí posvětil krajský úřad.

Podle místostarosty Králova Dvora Jana Šilhavého (nez.) je tento způsob jednodušší než zřízení vlastní městské policie. Poukázal na to, že obě města spolu sousedí a potýkají se se stejnými problémy. Na financování provozu se budou podílet společně. "Veškeré výdaje budou rozpočteny rovným dílem podle počtu obyvatel jednotlivých měst,“ dodal Šilhavý. Zdice mají zhruba 4200 obyvatel, Králův Dvůr kolem 10.000.

Ve Zdicích strážníci sídlí v budově, která dříve sloužila hasičům. Mělo by tam fungovat i pracoviště bezpečnostního kamerového systému obou měst. V Králově Dvoře budou mít strážníci detašované pracoviště v budově bývalého zdravotního střediska na náměstí Míru.
Hlídky městské policie mají být dvoučlenné a na veřejný pořádek budou dohlížet při ranních a odpoledních službách od 6:00 do 23:00. Ve Zdicích dříve strážníci podléhali starostovi, místa strážníků ale nebyla personálně obsazena. Nový model počítá s osmi strážníky a velitelem.

zdroj: ČTK
Spustit audio