Kuliferda

13. květen 2004

Včera jsem tu na námět od jednoho posluchače mluvil o výrazu ferina a vyslovil jsem názor, že toto slovo, které z největší pravděpodobností pochází z latinského ferinus, tedy zvířecí či šelmí, do češtiny v posunutém významu "chytrák, vtipný člověk" uvedl F.M. Klácel. Tento přítel Boženy Němcové totiž napsal českou variantu oblíbených francouzských vyprávění o chytrém, vtipném a lstivém lišákovi, kterého pojmenoval Ferina. Název Klácelova dílka je sáhodlouhý a já ho zopakuji: Ferina Lišák z Kuliferdy a na Klukově čili Kratičká historie zlopověstných kousků starého Reinecka.

Včera jsem říkal, že Reineck bylo německé jméno původem francouzského lišáka, ale úplně jsem opomenul další slovo obsažené v názvu Klácelova díla, totiž výraz kuliferda. O něm budu mluvit dnes. Slovník spisovného jazyka českého říká, že kuliferda je čtverák, lišák, chytrák, což je téměř stejná charakteristika, jakou najdeme u feriny. Také Karel Čapek ve svém sloupku Ze života slov, z něhož jsem citoval včera, obě slova spojoval: "Jungmann to slovo odvozuje od kulifaj, stařík," píše Čapek, "ale spíš bychom v tom ferdovi mohli hledat ferinu, kuliferda je ferina vykutálený..." Dále spisovatel připomíná slova kulich a kulihrášek a spekuluje, že by to všechno mohlo pocházet ze jména literárního hrdiny Gullivera. S touto myšlenkou souhlasili etymologové Holub a Lyer, kteří ve svém slovníku uvedli názor, že jméno Gulliver se přiklonilo k expresívnímu ferda.

Michal Novotný

Podle současného etymologa Jiřího Rejzka tu však přece jen hlavní roli sehrál Čapkem zmíněný u Jungmanna se vyskytující kulifaj. To podle Václava Machka bylo nejen dávné pojmenování starocha, ale i loudala, hlupáka, nimrala a také větroplacha. Slovo kulifaj zkrátka mělo různé hanlivé významy a nejspíš opravdu dalo vzniknout našemu dnešnímu kuliferda.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka