Kutnohorští divadelníci hlásí: Na Silvestra bude vyprodáno !

28. prosinec 2014

Na Silvestra večer se v Kutné Hoře rok od roku potkává čím dál tím víc lidí v divadle. Lákadlem jsou představení, která tradičně chystají tamní ochotníci. Ti už teď vědí, že poslední večer letošního roku budou bavit do posledního místa zaplněné hlediště. Proto nenechávají nic náhodě a prakticky každý den zkouší.

Veronika Lebedová je ředitelkou kutnohorského Tylova divadla. S ochotníky hraje asi třináct let. To je také důvod, proč tráví v divadle od listopadu většinu svých volných večerů. Jen kancelář s počítačem pokaždé vymění za klubovnu nebo tzv. prkna, znamenající svět. Sama říká, že tou dobou na domácí vánoční a pak novoroční přípravy nikdy moc času nemá. „Shon v odmácnosti jde do pozdadí, musíme to zvládnout když už jsme si dali jednou ten ohromný závazek, že na Silvestra diváky pobavíme a potěšíme,“ dodává Veronika Lebedová.

Další známou kutnohorskou hereckou tváří je Otakar Fiala. Společně s Veronikou Lebedovou letošní silvestrovské představení režírují a zároveň si oba v divadelní komedii Anna v ringu z pera francouzského autora Marca Camolettiho zahrají. „Já budu hrát pána domu, budu mít milenku, ale nakonec poznám, že přece jen s manželkou je to „pravý ořechový“,“ naznačuje téma hry Fiala. Jeho kolegyně Veronika si v tomto představení zahraje služebnou .

Kutnohorští herci loni zvolili od stejného autora komedii A do pyžam. Vyprodali hlediště a u kutnohorského publika sklidili velkých úspěch i několikaminutový potlesk ve stoje. Také Anna v ringu má dobrý předpoklad stát se i v Kutné Hoře úspěšným představením. V roce 1991 byla tato hra zapsána do Guinessovy knihy rekordů jako nejhranější francouzský titul na světě.

Zdá se to téměř neuvěřitelné, ale tradice kutnohorských divadelních Silvestrů se začala psát už ve 20. letech minulého století. Dlouholetý člen ochotnického spolku Tyl Miroslav Štrobl k tomu říká. „ My jsme na tradice těchto Silvestrů navázali v roce 1996 inscenací Jana Wericha Teta z Bruselu,“ potvrzuje divadelník. Dodejme, že kutnohorské divadlo bude na Silvestra plné. Už teď je celé hlediště vyprodané. Herci ale nechtějí své příznivce zklamat. Proto chystají reprízu silvestrovské hry Anna v ringu. V programu kutnohorského divadla je po novém roce, konkrétně v pátek 9. ledna 2015.

autor: Michal Trnka
Spustit audio